Prima pagină » Social » Avertisment asupra pericolelor din mediul online la care sunt expuşi copiii: Școala online a dus la o izolare totală a elevilor (STUDIU)

Avertisment asupra pericolelor din mediul online la care sunt expuşi copiii: Școala online a dus la o izolare totală a elevilor (STUDIU)

Avertisment asupra pericolelor din mediul online la care sunt expuşi copiii: Școala online a dus la o izolare totală a elevilor (STUDIU)
Elevii află marți dacă se întorc la școală în 8 februarie

Pandemia şi şcoala online au dus la o izolare totală a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii, colegii şi, deşi au locuit în aceeaşi casă, nici cu părinţii. Pe fondul sentimentului de singurătate resimţit de copii, cei mici sunt mult mai vulnerabili la pericolele şi modele negative din mediul online, atrage atenția World Vision.

Ce arată datele unui studiu World Vision România

În timpul pandemiei de COVID-19, peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiți, iar o pondere de 7% afirmă că au o viață rea, se arată în studiul Bunăstarea copilului din mediul rural derulat în 2020 de Fundaţia World Vision România.

Cum au ajuns unii copii victimele perfecte ale manipulatorilor media

Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media, consideră World Vision. Pentru ei, singura şansă la un viitor este educaţia, un sistem modern de învăţământ, care să le ofere tuturor copiilor şanse egale, indiferent de mediul de provenienţă şi starea materială a familiei.

Din păcate, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor, pe care Fundaţia World Vision România o condamnă ferm, este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală, unde corpul profesoral joacă un rol esenţial. Profesorii nu pot fi în niciun caz consideraţi inamici ai copiilor sau ai drepturilor şi libertăţilor acestora. Discuţiile şi argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educaţia, nu se pot duce decât într-un climat de civilitaţie, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor părţilor”, spun reprezentanții World Vision.

Câteva date statistice relevante

Studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural” derulat în 2020 de către organizație arată că aproape o cincime din copiii de la ţară nu se simt susţinuţi niciodată de toată familia, incluzând aici membrii familiei extinse (unchi, mătuşi etc.). 6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulţii cu care locuiesc. 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor, iar 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată. Încrederea copiilor în părinţi a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă şi instigă la ură şi care au priză la copii nu este deloc surprinzător.

Pentru aceşti copii, principala sursă de informare despre subiecte extrem de sensibile precum violenţa sexuală, conform unui studiu din 2019, este Internetul (pentru o treime dintre ei), inclusiv site-urile pornografice.

„Ne aflăm pe o pantă periculoasă. Generaţiile care se află în pragul maturizării şi de care depinde viitorul ţării trebuie să beneficieze de educaţie împotriva ştirilor false, de educaţie civică şi juridică, de educaţie cu privire la siguranţa pe internet şi bullying, inclusiv manifestările sale online. Tranziţia forţată către o şcoală digitală înseamnă, printre altele, că trebuie să acceptăm că trăim într-o nouă realitate, la care este nevoie să ne adaptăm. Altfel, primele victime vor fi cei mai vulnerabili dintre noi: copiii fără posibilităţi materiale şi lipsiţi de apărare”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Autor

Citește și