Analiștii în securitatea informatică de la Bitdefender lansează un avertisment pentru persoanele care comandă online. Aceștia anunță faptul că o companie care trimite e-mail-uri frauduloase folosește reputația firmelor de curierat pentru a-i înșela pe consumatori.
Analiștii susțin că e-mail-urile conțin linkuri și fișiere. Prin accesarea sau downloadarea acestora, hackerii pot avea acces la computerul persoanei respective. De asemenea, o pot lăsa fără bani.
Hackerii se folosesc de reputația unor firme de curierat și servicii poștale precum FAN Courier, DPD, DHL, Poșta Română și Balcan Express Curier. De asemenea, aceștia profită și pe fondul numărului mare de comenzi online făcute în perioada pandemiei de coronavirus.
Avertisment pentru persoanele care comandă online. Ce pot conține e-mail-urile frauduloase
- în unele mesaje se cere plata unei taxe suplimentare. Utilizatorului i se cere să acceseze un link către o pagină frauduloasă unde ar trebui să completeze date de pe card. Astfel, hackerii au acces la cont iar posesorul poate rămâne fără bani.
- în unele mesaje se cer informații despre o livrare în curs sau sunt prezentate informați idespre imposibilitatea efectuării unei livrări pentru că destinatarul nu a putut fi contactat sau pentru că adresa de livrare și datele de contact nu ar fi corecte. Acestea vin sub forma unor fișiere. Dacă sunt downlodate, hackerii au acces la traficul de date de pe dispozitiv. Astfel, aceștia pot sustrage conturi și parole.
„Tot mai multe mesaje înșelătoare pretind că vin din partea firmelor de curierat”
Hackerii folosesc diverse metode prin care să câștige încrederea victimelor. Aceștia utilizează logo-urile sau culorile companiilor pe care le copiază. De asemenea, transmit mesaje scurte și corecte astfel încât utilizatorul poate fi înșelat foarte ușor. Prin urmare, și oamenii mai experimentați pot fi înșelați deoarece e-mail-urile par foarte reale.
„Grupările de criminalitate informatică se adaptează rapid schimbărilor obiceiurilor de consum ale oamenilor impuse de pandemie și își adaptează strategia de la o lună la alta înspre industriile care devin tot mai populare. După ce au exploatat luni bune subiecte legate de servicii financiar-bancare, pe fondul creșterii interesului pentru online banking, vedem acum că tot mai multe mesaje înșelătoare pretind că vin din partea firmelor de curierat, o industrie mai populară ca niciodată”, a declarat Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender, potrivit economie.hotnews.ro.
Cum poți identifica atacurile/fraudele hackerilor
- Folosiți direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.
- Validați telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care vi se solicită prin e-mail.
- Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
- Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.
- Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
- Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.