AVERTIZARE. Șoferul care a provocat accidentul cu 4 morți conducea o mașină cu volan pe dreapta / Poliția: „Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor”
Accidentul de circulaţie petrecut în noaptea de miercuri spre joi în Sălaj, soldat cu patru morți, a fost provocat de şoferul unei maşini cu volanul pe partea dreapta, Poliţia avertizând asupra faptului că acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor.
„Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului s-a stabilit că un tânăr de 22 de ani, din judeţul Sălaj, conducea un autoturism pe direcţia Ip – Zauan, iar pe un sector de drum în aliniament a efectuat o manevră de depăşire neregulamentară şi a intrat în coliziune frontală cu o maşină care circula din sensul opus, condusă de un bărbat de 44 de ani, din judeţul Bihor.
Alte patru persoane sunt în stare gravă
În urma evenimentului a rezultat decesul a patru persoane, dintre care cei doi şoferi şi doi tineri de 22, respectiv 29 de ani, din maşina condusă de şoferul din Sălaj. Alte patru persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 41 de ani, au fost rănite grav”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.
Potrivit Poliţiei, maşina care a provocat accidentul avea volan pe partea dreaptă.
Poliția: „Șoferul trebuie să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă”
„Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor, şoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă, iar situaţia devine şi mai riscantă pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile (ceaţă, ploaie, ninsoare)”, precizează joi, într-o postare pe Facebook, Poliţa Română.
Poliția: „Deşi un autoturism cu volan pe dreapta poate părea o alegere economică la început, costurile unui accident rutier produs din cauza lipsei de vizibilitate sunt mult mai mari”
Poliţia atrage atenţia asupra faptului că în prezent, în conformitate cu prevederile directivei referitoare la omologarea vehiculelor rutiere şi cu principiile privind libera circulaţie a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.
„Până la modificarea legislaţiei sau ieşirea din UE a unor state în care autovehiculele au volanul pe partea dreaptă, recomandăm mutarea postului de conducere pe partea stângă şi asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulaţie. Deşi un autoturism cu volan pe dreapta poate părea o alegere economică la început, costurile unui accident rutier produs din cauza lipsei de vizibilitate sunt mult mai mari”, mai transmite Poliția.