Începutul anului viitor ar putea aduce în România taxă pe peturi, sticle și doze din aluminiu. Adică un sistem prin care oamenii plătesc ambalajul, iar când îl returnează primesc banii înapoi. Până acum, toate inițiativele de acest gen au fost sortite eșecului.
Statisticile arată că la noi jumătate din ambalajele care ar putea fi reciclate nu se mai întorc niciodată în fabrici, scrie stiri.tvr.ro
Potrivit suri citate, de la începutul anului viitor, pentru fiecare ambalaj comercianții vor reține o garanție, iar în momentul în care recipientul este returnat clientul primește banii înapoi.
Sistemul de garanție depozit ar fi trebuit implementat încă din primăvara anului trecut.
80% dintre români sunt dispuși să plătească o garanție pe ambalaje.
În vestul Europei sistemul funcționează de ani de zile, iar gradul de colectare a pet-urilor, sticlelor și dozelor din aluminiu depășește 90%.
În urmă cu două săptămâni, în Balş, Olt, cursul râului Olteţ s-a blocat din cauza cantităţii uriaşe de gunoaie aduse de viitură. A fost nevoie de intervenţia mai multor utilaje, care să îndepărteze gunoaiele astfel încât apa să nu intre în oraş.
Potrivit Primăriei Balş, a fost o intervenţie de urgenţă. Toate acele deşeuri, în principal sticle de plastic, au ajuns în zona Podului de Fier venind de pe tot cursului Olteţului, chiar din Vâlcea. S-a intervenit pentru că riscau să blocheze zona.
Pe de altă parte, aproximativ 8 milioane de produse din plastic ajung zilnic în oceane, iar multe dintre ele își fac drum spre plaje. În Penzance, inițiativa de a transforma orașul în unul plastic-free a fost condusă de jurnalista Rachel Yates. Șocată de cât de mult plastic a găsit în timpul campaniilor de curățare a plajelor, pe care le-a organizat în perioada 2014-1027, ea și-a luat angajamentul de a schimba gândirea locuitorilor de aici.