BNR vrea să cumpere pește proaspăt, congelat și fructe de mare de 4,2 milioane de lei. Contractul este de aproximativ trei ori mai mare decât în 2021
În 2021, după economii consistente la achizițiile de alimente din anul anterior, când a izbucnit pandemia, Banca Națională a României a anunțat că vrea să cumpere pentru patru dintre unitățile sale pește proaspăt, congelat și fructe de mare, dar și alte preparate și produse din pește, cum ar fi conservele de ton. Valoarea totală estimată a contractului era de 1,23 milioane de lei, pentru o perioadă de 18 luni, care a ajuns însă, prin modificarea contractelor de atribuire, la 1,58 de milioane de lei. Această valoare este însă de aproape trei ori mai mică decât suma pe care BNR este dispusă să o achite pentru ca salariații și clienții a trei dintre cantinele și restaurantele sale să mănânce păstrăv proaspăt, somn, icre negre sau alte preparate de pește, pentru o perioadă contractuală de 24 de luni.
Această sumă este de, asemenea, de aproape patru ori mai mare decât cea alocată pentru legume proaspete și congelate și legume în conservă, dar mai mică decât cea dedicată cumpărării de carne și produse din carne.
Banca Națională a României a publicat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) un anunț prin care scoate la licitație un contract de achiziție de pește proaspăt, congelat, fructe de mare și preparate din pește, pentru aprovizionarea unităților sale de tip restaurant-cantină, respectiv cele din centrala BNR și din unitățile Cumpătu Sinaia și Păltiniș.
Contractul are o valoare totală estimată la 4,21 milioane de lei, dintre care cea mai mare sumă revine lotului 1, aferent sediului central, de 3,13 milioane de lei.
BNR cumpără 9,5 tone de file de crap
În banii pentru centrala BNR intră, printre altele, câte 9,5 tone de file de crap, de șalău și de somon cu piele, 1,4 tone de păstrăv, 5 tone de doradă, peste o tonă de somon eviscerat, dar și 45 de kilograme de icre roșii și 1,3 kilograme de icre negre.
În caietul de sarcini sunt detaliate caracteristicile obligatorii și condițiile de ambalare, livrare, valabilitate și garanție. De exemplu, „produsele din pescuit proaspete în stare refrigerată se conservă cu gheaţă mărunţită, sub formă de straturi succesive (un strat de gheaţă, un strat de pește). Iniţial proporţia de gheaţă trebuie să fie de cel puţin 3:1 (trei părţi gheaţă şi o parte pește). În această formă, timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore). În momentul livrării, cantitatea de gheaţă nu trebuie să scadă sub 25% din masa totală”.
Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 22 mai 2023, ora 15:00.
În ceea ce privește contextul care a determinat achiziția, BNR menționează „aprovizionarea unităților de tip restaurant-cantină cu produsele necesare realizării de preparate proaspete și asigurării unui meniu diversificat”, conform caietelor de sarcini publicate în SEAP.
Cine a câștigat în 2021 contractul cu BNR pentru pește și fructe de mare
O achiziție similară a fost făcută de BNR în 2021, conform contractelor de atribuire de pe SEAP consultate de Gândul.
În iunie 2021, BNR publicase un anunț de participare pentru aceleași tipuri de produse, un contract estimat la 1,23 milioane de lei, pentru un an și jumătate, contract împărțit în 4 loturi, respectiv cantinele-restaurant de la serviciul activități auxiliare, Sinaia, Păltiniș, și cantina salariaților.
Cele patru contracte aferente loturilor au fost atribuite, în septembrie 2021, aceleiași companii declarate câștigătoare, respectiv Fish Trans Logistic. Valoarea totală a achiziției (fără TVA) a ajuns la 1,58 milioane de lei, conform anunțului de atribuire din SEAP.
De exemplu, pentru cantina salariaților, un lot cu o valoare estimată, fără TVA, de peste 472.000 de lei, s-au cumpărat:
- doradă – 1.043 kilograme;
- macrou afumat – 250 kilograme;
- file de crap – 2.500 kilograme;
- file de șalău – 2.800 kilograme;
- icre de crap – 180 kilograme;
- file ton în ulei 1880 g – 1.120 bucăți;
- file de somon cu piele – 2.100 kilograme;
- somon afumat – 540 kilograme.
Revenind la licitațiile în derulare în prezent la capitolul alimentar, BNR a publicat recent anunțuri pentru:
Carne și produse din carne
- Data-limită de depunere a ofertelor: 18.04.2023, ora 15:00
- Valoare estimată: 7,2 milioane lei.
La sfârșitul anului 2021, BNR a atribuit contracte pentru:
- legume proaspete și congelate, legume în conservă – în valoare de 1,26 milioane de lei;
- brânză și cașcaval în valoare de 834.261 de lei;
- carne proaspată și produse pe bază de carne (ianuarie + august 2021) – în valoare de 788.121 + 50.244 + 4,31 milioane de lei;
- furnizarea de apă plată și carbogazoasă (ianuarie și august 2021) – în valoare de 77.802 + 996.438 lei.
În 2020, au fost atribuite doar două contracte pentru cumpărarea de carne proaspată și produse pe bază de carne, înainte de intrarea în stare de urgență cauzată de pandemia de COVID-19. Cea de-a treia, din mai 2020, cu o valoare maximă de 1,4 milioane de lei, a fost anulată. Valoarea cumulată a celor două contracte din ianuarie 2020 a fost de aproximativ 580.000 de lei.
Printre cele mai mari contracte de achiziție ale BNR sunt cele pentru energie electrică, pentru care, după licitația demarată în ianuarie 2023, a plătit 11,17 milioane de lei, sumă chiar mai mică decât cea din anul precedent, de 16,48 milioane de lei.
Lista de cumpărături din 2023 pentru sediu central al BNR
În acest an, la sediul central al Băncii Naționale vor ajunge, de la firmele care vor câștiga licitația, pește și produse din pește, precum: butterfish, doradă, file de anșoa, de crap, de şalău și de somon, fructe de mare (calamar, sepie, creveți decorticați, carne de scoici, scoici venus, caracatiță), icre, inclusiv icre negre și roșii, ton, somn, păstrăv și șalău (pește proaspăt), scoici St. Jaques crude.
Pentru fiecare dintre aceste produse, firmele care vor să participe la licitații trebuie să asigure mai multe cerințe, de calitate, aspect (consistență, culoare), ambalare, valabilitate și condiții de păstrare.
De exemplu, calamarul congelat trebuie să fie tăiat și curățat, ambalat în pachete cu greutate între 0,5 și 1 kilogram, la momentul livrării, să fie în prima treime a termenului de valabilitate, iar temperatura de păstrare să nu scadă sub minus 18 grade Celsius.
O mențiune specială este în cazul conservelor de file de ton în ulei, care nu trebuie să conțină pește capturat în Oceanul Pacific, în zonele FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. Conserva trebuie să conțină 60-80% ton și să nu aibă condimente excesive.