Analiza economico-financiară a exercițiului fiscal pe 2022 și nu numai indică o prăbușire a colectărilor la bugetul de stat, cauzată de blocajul construcțiilor din Capitală, potrivit unor surse ANAF citate de stiripesurse.ro. Astfel, activitățile economice din București s-au micșorat atât de mult din cauza blocajului urbanistic, încât contribuția la PIB a Capitalei ar fi revenit la valoarea din 2010.
Cifrele oficiale ale ANAF sunt alarmante. Stoparea autorizațiilor și documentațiilor de urbanism, fie prin suspendare, fie prin anulare, a dus la un exod masiv al marilor investitori internaționali și a generat, astfel, o cascadă de scăderi ale afacerilor de pe orizontală, fie ele conectate direct sau indirect de acest sector, arată sursele citate.
Semnalul de alarmă ar fi ajuns până în zona analiștilor și responsabililor guvernamentali, mai ales în contextul asumării răspunderii pe pachetul fiscal-bugetar.
În speranța limitării deficitului bugetar în jurul cifrei de 5%, Guvernul a fost nevoit să ia decizii dure, însă datele economice arată că o mare parte din acest minus putea fi acoperită dacă scăderea contribuției Capitalei la PIB nu ar fi fost atât de abruptă.
Datele exclusive ajunse pe masa decidenților, citate de stiripesurse.ro, indică o scădere de chiar peste 7% a acestei contribuții, de la aproape 37%, cât era în 2019, la nici 30%, cât a fost în 2022. Activitățile economice din București s-ar fi contractat atât de mult din cauza blocajului urbanistic, încât contribuția la PIB a revenit la valoarea din 2010, adică 29,6%.
Este o evoluție care lasă Capitala mult în urmă, prin comparație cu alte zone. Decalajul tendințelor ar fi uriaș: veniturile companiilor din construcții și tranzacții imobiliare active în Bucuresti au crescut cu doar 5% pe parcursul anului 2022, mult mai puțin decât dinamica înregistrată în cele mai mari 10 județe din aceleasi sectoare, respectiv 18%. Iar profitul net arată același trend, avansul din București fiind de numai 6%, în timp ce restul județelor importante au înregistrat o creștere cu 22%.
O mare problemă va fi cum și dacă va putea fi întoarsă această tendință, având în vedere inerția foarte mare a sectorului construcțiilor, unde investițiile trebuie planificate pe termen lung. Lipsa predictibilității din ultimii 3 ani, odată cu preluarea mandatului de către actuala administrație, a fost un factor care a alungat companiile serioase, lăsând mult loc liber tocmai rechinilor imobiliari și celor certați cu legea, care oricum construiau și construiesc fără autorizație.
Prin stoparea tuturor autorizațiilor, s-a ajuns nu doar în situația afectării grave a echilibrului economic, ci și la subminarea investitorilor onești, mai arată sursele citate.
CITIȚI ȘI: