Un act normativ care să prevadă ca vaccinul antigripal să poată fi administrat şi în farmacii este în curs de finalizare, a anunțat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a explicat, vineri, că sunt în derulare discuții avansate pentru ca populația să poată fi vaccinată și în farmacii, începând cu campania din această toamnă.
„Suntem în demersuri foarte avansate în momentul de faţă pentru a implementa un proiect inclusiv pentru posibilitatea vaccinării pacienţilor, în special vaccinul antigripal, în farmacii. Ieri (joi – n.r.) la nivelul Guvernului a avut loc o discuţie în care în fază avansată se află un demers legislativ prin care dorim ca acest vaccin antigripal care trebuie început din toamnă să poată fi implementat şi la nivelul farmaciilor”, a declarat Adela Cojan, citată de Agerpres.
„Proiectul de act normativ pe care îl pregătim noi se referă numai la vaccinul antigripal, care se va sincroniza cu eventualul vaccin care va fi implementat ca anti-COVID dacă acesta va apărea anul acesta, dacă nu ca şi măsură de prevenţie vaccinul antigripal să se poată efectua în farmacii, dar deocamdată, pentru că nu există încă o rectificare bugetară, să poată fi făcut la cerere şi contra cost. Bineînţeles, cu respectarea criteriilor de calitate a efectuării acestui act terapeutic într-o incintă de farmacie, bineînţeles cu autorizarea corespunzătoare a spaţiilor respective şi cu pregătirea şi formarea personalului farmaceutic în sensul efectuării acestui vaccin antigripal în sediul farmaciei”, a afirmat Adela Cojan, citată de Agerpres, la o dezbatere online.
Până la data de 17 mai 2020 – când Institutul Național de Sănătate Publică a făcut publică ultima raportare a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) din sezonul 2019-2020 – au fost vaccinate antigripal 1.542.353 persoane din grupele la risc , cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 16.789, cu 61.5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași saptamana a sezonului precedent, dar specialiștii INSP spun să numărul scăzut poate fi datoriat și subraportărilor furnizorilor de servicii medicale puternic implicați în gestionarea pandemiei de COVID-19. Potrivit INSP, de la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 73 decese confirmate cu virus gripal.
Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății din sezonul epidemic 2019-2020 a început în septembrie 2019. La acea dată, MS anunța că a achiziționat un număr de 1 500 000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200 000 mai mult față de anul precedent, pentru a asigura vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.
În ianuarie, ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu 35.000 a numărului de doze de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Conform actualelor reglementări, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi. În capanie sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.