Cazul unei femei care, la întoarcerea acasă de la muncă în Germania, a aflat că este moartă de doi ani continuă să facă vâlvă în Republica Moldova. Persoana în cauză are 59 de ani, iar acum autoritățile de la Chișinău îi cer să demonstreze că este… în viață.
Pare o scenă decupată din filmele de comedie, dar nu e așa și pentru Maria Mereuță în mod sigur nimic din toate cele care i s-au întâmplat nu o fac să zâmbească.
Femeia lucrează de câțiva ani în Germania și în fiecare vară are obiceiul să se întoarcă acasă, la copii, pentru câteva zile de concediu. De obicei, la întoarcerea în țară folosea pașaportul românesc, care i-a permis să călătorească fără niciun fel de restricții în țările UE.
Vara asta, însă, a optat pentru cel moldovenesc, iar asta a declanșat haosul din prezent din viața ei.
La vamă, femeia a avut neplăcuta surpriză să descopere că este decedată de doi ani.
„Sunt Maria Mereuță, născută în 19 februarie 1964. Polițiștii s-au uitat în acte și mi-au spus «Mă scuzați, dar sunteți decedată din 2021»”, a povestit femeia într-un interviu acordat Pro TV Chișinău.
Vameșii i-au reținut pașaportul moldovenesc și au lăsat-o să treacă dându-i un certificat provizoriu, eliberat de Poliția de Frontieră. Femeia a fost îndrumată să-și rezolve cât mai urgent statutul, ceea ce a și făcut, prezentându-se numaidecât la Agenția Servicii Publice (ASP) din Chișinău, cea care se ocupă cu evidența populației.
„Când mi-a spus doamna de acolo ce se întâmplă cu pașaportul meu, a trecut rece prin mine. Mi-a spus că sunt înregistrată ca fiind decedată din 2021 și că trebuie să demonstrez că sunt aceeași persoană”, a povestit Maria Mereuță.
Șocată, moldoveanca a apelat la serviciile unui avocat și în același timp a depus plângeri către ASP și Poliția de Frontieră.
„Am cerut să-i fie de urgență deblocat pașaportul, să-i fie returnat și să-i fie achitate pagube materiale. A solicitat 15.000 de lei”, a explicat avocatul ei.
Maria Mereuță trebuie să revină în Germania în câteva zile, însă nu știe cum să facă având în vedere situația încurcată.
Din câte se pare, cei de la Poliția de Frontieră au atribuit întreaga responsabilitate Agenției Servicii Publice. Totuși, pentru ca femeia să poată intra în Moldova, a primit din partea vameșilor un document provizoriu, fapt confirmat de Raisa Novițchi, purtător de cuvânt la Poliția de Frontieră.
În același timp, cei de la ASP admit că au primit cererea avocatului și spun că vor prezenta o poziție oficială în cel mai scurt timp.