Care este țara din Europa cu cele mai accesibile apartamente. Pe ce loc se clasează România
Tinerii din România se confruntă mai mult decât oricând cu dificultatea de a-și achiziționa o locuință. Unii fac credite la bancă, alții aleg să locuiască în chirie, în timp ce mulți preferă să ia drumul străinătății, în căutarea unui trai mai bun. Iată care sunt țările din Europa cu cele mai accesibile apartamente.
Piața imobiliară a explodat în România, iar prețurile sunt tot mai inaccesibile. Deși puterea de cumpărare a cetățenilor este scăzută, când ne referim la domeniul imobiliar, țara noastră se situează, în mod surprinzător, pe locul patru în topul țărilor europene cu cele mai accesibile apartamente.
În 2022 un român avea nevoie de 6,3 salarii medii brute anuale la nivel național pentru a cumpăra o locuință nouă de 70 mp, iar în 2023 media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează țara pe locul patru în topul țărilor unde cetățenii își pot permite un apartament. Pe primul loc al statelor unde populația dispune de venituri, pentru achiziționarea unui apartament este Danemarca (4,7 salarii brute anuale), apoi de Norvegia (4,8) și Italia (5,3).
Cea mai puțin accesibilă țară europeană dintre cele analizate este Cehia, cu 13,3 salarii brute anuale necesare pentru achiziționarea unei locuințe noi, urmată de Slovacia (12,7 salarii brute anuale).
Calculele se referă la salariul mediu brut la nivel național în 2023 (adică înainte de impozitare), pentru o perioadă de 12 luni (anual).
România se menține pe poziția a treia în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi. Ţara noastră e urmată de Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.504 euro/mp în 2023, în ușoară creștere de la 1.461 euro/mp în 2022, informează Mediafax.
Gradul mediu de îndatorare a gospodăriilor este scăzut în Ungaria, România, Grecia, Slovenia și Croația, cu mai puțin de 30% din totalul creditelor rezidențiale restante raportat la venitul disponibil al gospodăriilor.
La compararea ratelor ipotecare medii, Polonia (8,1%), urmată de România (7,7%), Ungaria (7,4%) și Serbia (6,8%) au cele mai ridicate rate. O rată medie a dobânzii ipotecare de peste 4,5% a fost observată și în Cehia (5,9%), Danemarca (5,2%), Bosnia și Herțegovina (4,9%), Norvegia (4,8%), Italia și Regatul Unit (ambele 4,7%).
În schimb, cele mai mici rate ipotecare medii au fost observate în Bulgaria (2,5%), Spania – (3,1%), Belgia și Croația (3,3%), Franța, Slovenia și Portugalia (3,6%), Israel și Slovacia (3,8%), precum și în Austria (3,9%).
A 13-a ediție a studiului Deloitte Property Index analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale în 24 de țări și 69 de orașe în 2023.
FOTO: Pixabay