Prima pagină » Social » Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Cine a gustat măcar o dată carne ținută în untură, ca pe vremea bunicilor, nu uită gustul minunat al acestui preparat. Bucătari renumiți folosesc rețeta asta, transmisă în România din generație în generație.

Încă din vremuri străvechi, carnea era păstrată pentru mai mult timp utilizând această metodă.

Carne la garniță, marcă înregistrată în Oltenia

Se știe că orice fel de carne prăjită se conservă cel mai bine dacă peste ea se adaugă untură.

Regretatul Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a scris rețeta cărnii în untură. Sau la garniță, așa cum o numeau bunicii.

Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în «unsoare» și tare bună mai era”, a scris renumitul gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente pentru carne la untură:

  • carne de porc;
  • cârnați de porc;
  • costițe;
  • untură.

Iată rețeta descrisă de Radu Anton Roman:

Se încinge destulă untură într-o cratiță – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aproximativ 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumenește (dacă nu rămâne moale și mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnații. Se scot carnea și cârnații, se așază straturi într-o oală smălțuită. Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească”, a scris Radu Anton Roman în lucrarea sa, conform adevarul.ro.

Radu Anton Roman a fost un cunoscut gazetar, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. Din 1997, el s-a dedicat și domeniului gastronomic.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Ce se întâmplă doctore
Gina Pistol a lăsat totul la vedere! Cât de bine arată la 45 de ani! Fanii au rămas uimiți
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
O planetă ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Han van Meegeren și operele lui Vermeer. Maestrul falsificator care i-a păcălit pe naziști