Cât curent consumă un laptop pe oră și câți lei plătești în plus la factură, în fiecare lună, din cauza lui. Consumă și atunci când e închis!
Consumul unui laptop, implicit ponderea în factura la curent, depinde de timpul petrecut lucrând la el, dar și de responsabilitatea de a-l scoate din priză atunci când nu este folosit.
Să presupunem că ați cumpărat un laptop pentru muncă. Lucrați pe el timp de aproximativ opt ore pe zi în diverse aplicații de birou, pe Internet sau în jocuri simple. În acest caz, laptopul va consuma aproximativ 80 de wați pe oră, adica un consum pe ora de 0.080 kWh. Timp de 8 ore, consumul este de aproximativ 0.640 kWh.
Pentru o lună, ajunge la 19.2 kWh.
Luând în calcul un cost pe 1 kwh de 0.8 lei, rezultă că, pe lună, costul este:
19.2 x 0.8 lei = 15,36 lei pe lună.
Ponderea în factură
Potrivit Institutului pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice, restul reprezentând iluminatul. Conform estimărilor institutului, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total, urmat de
- Televiziune: 7,5%
- Mașini de spălat: 7,3%
- Cuptor: 5,1%
- Computer: 4,6%
Electrocasnicele și dispozitivele care trebuie scoase din priză, când pleci la serviciu
Electrocasnice nescoase din priză sunt active și consumă curent, care se regăsește în facturi, chiar dacă nu sunt pornite.
Orice persoană responsabilă cu mediul înconjurător închide becurile atunci când pleacă la culcare sau de acasă, iar asta ajută, în mod evident, la reducerea facturii la curent. Tot la fel, este de preferat ca electrocasnicele mici de bucătărie, televizoarele, computerele, laptopurile, aerul condițional, orice dispozitiv electric de divertisment să fie scoase din priză în aceste situații, pentru că cele mai multe, mai ales cele dotate cu becuri LED, consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.
De asemenea, acolo unde situația o permite, de exemplu în hol, se pot instala becuri cu senzori de mișcare. Pentru echipamentele care nu pot fi oricând scoase din priză – frigidere sau congelatoarele/combinele frigorifice, centralele de apartament – este indicat să fie cumpărate modele cu clase superioare de consum, respectiv electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, care sunt cu câteva procente mai scumpe la achiziție, dar aceasta se amortizează, în timp, prin economiile făcute la curent.
Unul dintre cei mai mari furnizori de energie are o listă cu sfaturi la îndemână de urmat pentru întreaga casă:
- Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.
- Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.
- Scapă de becurile convenționale, incandescente – înlocuiește-le pe toate cu becuri economice. Acestea consumă de până la cinci ori mai puțină energie. În plus, există becuri cu tehnologie LED cu diferite temperaturi de lumină, chiar și cu una apropiată de cea a luminii naturale.
- Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.
- Dacă pleci de acasă pentru perioade scurte, de câteva ore, se recomandă reglarea temperaturii cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit. Dacă ești plecat apoximativ de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Dacă lipsești de acasă mai mult de 2 zile, temperatura recomandată este de 8 grade.