Cât se poate economisi la facturi printr-un consum inteligent? Daniela Dărăban (ACUE): „Eficiența energetică este o resursă importantă”

Cât se poate economisi la facturi printr-un consum inteligent? Daniela Dărăban (ACUE): „Eficiența energetică este o resursă importantă”
Publicat: 18/04/2024, 16:11
Actualizat: 18/04/2024, 18:05

Reducerea risipei de energie, ceea ce duce în primul rând la reducerea facturilor, dar și la creșterea unui eventual capital de investiții, reprezintă una dintre preocupările reale ale cetățenilor, dar și a autorităților responsabile pentru politicile naționale și măsurile locale dedicate, interes care trebuie susținut constant prin informație și oportunități de finanțare, arată concluziile unui proiect derulat cu fonduri europene de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în parteneriat cu Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC).

Publicul este interesat de tranziția energetică, dar nu este încă la curent cu toate oportunitățile și tehnologiile disponibile, iar implicarea activă a autorităților locale este esențială pentru tranziția energetică, în timp ce comunitățile de energie pot reduce cu o treime necesarul investițional pentru sistemele energetice integrate dintr-o localitate, potrivit bilanțului făcut public, joi, la finalizarea proiectului „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”.

Ce spun studiile

Proiectul Federației ACUE, implementat în parteneriat cu specialiștii AECCSC, a acționat pe trei piloni furnizând, prin intermediul experților cooptați, soluții de creștere a eficienței energetice în locuințe și în clădirile publice, dar și informații legate de necesitatea dezvoltării rețelelor de distribuție a energiei pentru a fi capabile să integreze eficient energia din surse regenerabile, în folosul comunităților.

  • Despre case inteligente – Putem evita risipa a peste 35% din energia consumată în locuințe, prin schimbări de comportament și măsuri de eficientizare. Îmbunătățirea izolației pereților exteriori și măsurile de etanșeizare pot reduce factura la încălzire cu până la 30%.
  • Despre clădiri inteligente – Avem 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/mp față de o medie recomandată la nivel european de 140kWh/mp. Un calcul sumar arată că dacă am atinge consumul recomandat pe metrul pătrat, am obține o economie de peste 6 miliarde de lei anual. Cu acești bani am putea construi 10 școli de dimensiuni medii-mari sau 2 spitale regionale.
  • Despre rețele inteligente – Cu un consum de energie electrică care este așteptat să crească cu aproximativ 60%, până în 2030, la nivel European, cu un număr din ce în ce mai mare de prosumatori, rețelele de electricitate vor trebui să integreze o mare parte a energiei curate – ceea ce impune investiții substanțiale pentru modernizarea infrastructurii existente. Rețelele de distribuție a energiei joacă un rol crucial în tranziția energetică asigurându-se, pe de o parte că energia produsă este preluată de la producători, inclusiv prosumatori, și pe de altă parte că este distribuită eficient și sigur către consumatori.

Informarea contează

„Eficiența energetică este o resursă importantă, adesea ignorată deși este accesibilă. Am numit-o un uriaș depozit de combustibil, iar interesul crescut al publicului ne face optimiști că informațiile puse la dispoziție, prin expertiza de care am beneficiat, pot contribui real la buna informare, înțelegere și aplicare a măsurilor de eficiență energetică”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv al Federației ACUE.

Potrivit inițaitorilor poiectului, eficiența energetică înseamnă utilizarea inteligentă a resurselor energetice, iar proiectul a demonstrat, prin exemple practice și informații actualizate, că măsura esențială pentru tranziția energetică este adoptarea unui consum inteligent de energie.

„Această campanie a înregistrat un succes, chiar peste ce ne-am așteptat. Este un lucru concret făcut pentru oameni pe care i-am ajutat să fie mai bine informați, să înțeleagă mai bine oportunitățile actuale oferite de un consum mai eficient. Iar sprijinul Norvegiei în derularea acestui proiect a însemnat totodată un ghidaj perfect în termeni de eficiență energetică. Norvegia este un exemplu inspirațional, demonstrând că o combinație de viziune strategică, colaborare între sectorul public și privat și implicarea activă a cetățenilor poate duce la crearea unei societăți durabile și sustenabile din punct de vedere energetic”, a declarat Răzvan Nicolescu, președinte AECCSC.

Platforma www.eficient-energetic.ro dezvoltată în cadrul acestui proiect și promovată către publicul larg și autorități naționale și locale aduce în prim-plan informații complete și practice despre case, clădiri, rețele și comunități inteligente. Aceasta include și patru videoinfografice dedicate fiecărei teme abordate în proiect, un Ghid practic de utilizare eficientă a energiei în clădiri publice și un repertoar al surselor de finanțare pentru proiecte de eficiență energetică atât pentru instituții publice, cât și pentru entități private.

De asemenea, au fost organizate 5 webinarii și 5 workshop-uri care au reunit, în total, peste 550 de reprezentanți ai societății civile, companiilor, autorităților naționale, instituțiilor publice locale din județele Mureș, Cluj, Iași, Dolj și București-Ilfov.

În cadrul proiectului a fost realizat și un studiu privind sistemele energetice integrate din Târgu Mureș, în vederea dezvoltării unui concept de comunitate independentă energetic.

„Până în 2050, estimarea este că jumătate dintre cetățenii europeni ar putea produce până la 50% din energia regenerabilă, potrivit unei analize recente a CE. În tot mai multe locuri, cetățenii se reunesc în comunități pentru a juca un rol activ în piața de energie. Am ales Târgu-Mureș pentru realizarea unui studiu de caz, în scopul evidențierii implicațiilor și avantajelor aduse de sistemele energetice integrate, precum și perspectivele pentru viitorul sustenabil al producției de energie electrică și termică pentru autoconsum”, a precizat Cristina Păun, director adjunct al Federației ACUE și manager de proiect.

Studiul abordează aspecte esențiale legate de integrarea diverselor surse de energie într-un sistem complex și oferă o viziune asupra optimizării utilizării și distribuirii energiei. O comunitate de energie ar putea oferi economii de aproape 30%, în privința costurilor necesare tranziției energetice pentru municipiul Târgu-Mureș, comparativ cu opțiunea proiectelor individuale. Conform analizei efectuate, pentru trei scenarii diferite de instalații și consum, costurile privind implementarea soluțiilor cu sprijinul comunităților de energie variază între 340 și 512 milioane de euro, în timp ce adoptarea de soluții individuale ar însemna un efort financiar între 440 și 656 milioane de euro.

Ce valoare a avut proiectul

Derularea proiectului „Eficiență energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”, co-finanțat în cadrul Programului de Energie în România – Innovation Norway, SGS 4 Training and awareness raising, conform contractului nr. 2022/346702 încheiat cu Innovation Norway a debutat pe 7 februarie 2023. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 222.000 de Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 199.800 de euro.

ACUE este o federație patronală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze și minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuției, furnizării energiei electrice și a gazelor naturale și al serviciilor conexe acestor activități. ACUE reprezintă 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei. www.acue.ro.

Foto: Daniela Dărăban, director executiv al Federației ACUE

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...