Programul de muncă universal este de opt ore, asta deși tendința în piață este de a scurta acest interval. Totuși, în România, timpul efectiv de muncă este mult mai mic, iar mulți angajați nu se feresc să vorbească despre activitățile „extra” derulate la birou.
Fie că stau pe social media, fie că vorbesc la telefon sau iau pauze pentru „o gustare”, românii găsesc mereu soluții ca să mai fenteze munca preț de câteva minute.
Sau ore, după caz.
În unele companii din țară, programul de lucru s-a redus la șase ore, altele, dimpotrivă, s-a mărit la 12 ore, dar fără a se depăși un prag de 40 de ore de lucru pe săptămână.
Însă, nu în toate cazurile angajatul „trage” în cele opt ore petrecute la birou, dimpotrivtă. B1 TV a promovat o discuție lansată pe un grup de Facebook despre timpul efectiv de muncă al românilor, iar răspunsurile utilizatorilor zugrăvesc realitatea din piață.
„Sunt curios câte ore lucrați efectiv pe zi? Indiferent că lucrați de acasă, IT-iști sau sunteți vânzători la Vodafone”, a întrebat o persoană pe un grup de Facebook. Altcineva a completat: „Eu lucrez de acasă. Am zile când lucrez 2h, dar am și zile când lucrez 10h. Media e sub 8. La voi cum e?”.
În general, media ar fi de peste opt ore muncite pe zi, deși au existat și cazuri când românii au recunoscut că nu se agită mai mult decât este cazul.
Iată ce răspunsuri au dat cei care au intrat pe pagina respectivă de Facebook:
„Sunt bugetar. Lucrez câteva minute pe zi”;
„Lucrez cam 6h din cele 8, pentru că 2 ore în fiecare zi sunt meetings”;
„Sunt navigator, muncesc la program, 8 ore pe zi, dar la muncă sunt 24 de ore, casa mea fiind vaporul 8 luni pe an, minim”;
„Din 8 ore 9:00-17:00 scad 30 min. „Recreația mare” când mănânc și citesc chestii pe net și vreo 15-20 minute pauze de pipi. Per ansamblu, lucrez vreo 7 ore și un pic la foc continuu cam zi de zi. Da’ nu fac niciodată overtime. E și asta ceva”;
„5-11 (contorizez timpul activ la laptop – exclud pauzele”.