EXCLUSIV VIDEO | Cât timp și câți bani pierde din cauza traficului aglomerat din București un șofer care merge cu mașina la muncă. Experiment Gândul: Un drum de 40 de minute, parcurs la oră de vârf în peste o oră și 15 minute
This browser does not support the video element.
Bucureștiul este orașul cu cel mai aglomerat trafic rutier din Uniunea Europeană și ocupă primele locuri și la nivel mondial. Potrivit specialiștilor, șoferii bucureșteni pierd în trafic anual, în medie, peste 100 de ore, din cauza ambuteiajelor. La orele de vârf, dimineața, când oamenii merg la serviciu, și seara, când se întorc acasă, pe mai multe străzi se circulă bară la bară. Iar dacă pe străzi sunt lucrări și drumul se îngustează, se produc ambuteiaje care îi pot ține pe șoferi blocați și zeci de minute pe distanțe scurte.
Gândul a realizat un experiment pentru a vedea cât timp pierde în trafic o persoană care stă în zona Militari și trebuie să ajungă la serviciu în zona Pipera. Împreună cu coordonatorul WAZE în România, Paul Dorneanu, am analizat viteza de deplasare la ore considerate vârf de trafic, față de celelalte ore ale zilei, pentru a vedea cu cât în plus stă un șofer în trafic din cauza aglomerărilor și ambuteiajelor, timp în care pierde și bani, pentru că și consumul de carburant este mai mare.
Zeci de minute pierdute în traficul din București la orele de vârf
În urma experimentului, la ora prânzului, am parcurs distanța dintre zona Militari și zona Pipera în 43 de minute. Aceeași distanță ajunge să fie parcursă, în jurul orei 17:00, în medie, în 53 de minute, potrivit datelor centralizate cu ajutorul aplicației Waze.
”La această oră, aproximativ 17.00, din zona Pipera și până în Militari s-ar face undeva la peste o oră și 15 minute, ceea ce este foarte mult. Dacă ne gândim că și dimineața, un șofer ar trebui să facă tot același timp, ar fi două ore și jumătate din zi consumate doar în trafic. Iar acesta ar fi un minim, pentru că există și oboseală, stres, nervi care ne afectează și sănătatea din cauză că stăm atât de mult în trafic”, a explicat Paul Dorneanu, în exclusivitate pentru Gândul.
Paul Dorneanu a calculat, împreună cu echipa Gândul, și cât costă un drum dus-întors Militari-Pipera, cinci zile pe săptămână, timp de o lună. Acum, benzina standard depășește 7 lei/litru în Capitală, în timp ce motorina se vinde cu peste 8,5 lei/litru.
Banii pe care îi scoate lunar un șofer din buzunar pentru transport este unul destul de mare. Dacă înainte, o navetă de zi cu zi, pe o astfel de distanță, Militari – Pipera, era pe lună undeva la 500 – 600 de lei, cu siguranță, acum, putem vorbi de aproape dublu, peste 1.000 de lei costul carburantului”, a spus Paul Dorneanu.
„Cu siguranță nu putem spune că s-a îmbunătățit traficul”
Paul Dorneanu spune că mai avem de așteptat până când traficul din Capitală să poată fi fluent sau aproape de normalitatea din celelalte capitale europene.
”Cu siguranță, nu putem spune că s-a îmbunătățit traficul, deși intențiile sunt bune. Încă mai avem de așteptat până când vom ajunge ca traficul în București să fie unul, să îi spunem, normal, aproape de ce ar însemna normalitatea, dacă ar fi să ne comparăm cu alte capitale europene, unde și acelea se plâng de trafic infernal.
La noi, cel puțin în București, suntem undeva în primele locuri din lume, nu doar din Europa, iar cauzele principale ale traficului, evident, în primul rând, plecăm de la ce reprezintă traficul. Noi suntem traficul, cei care stăm în mașini din diverse motive, fie că nu avem mijloace de transport în comun care să ne asigure un transport modern, confortabil și la timp între două puncte, predictibil. Acesta este un lucru foarte important. Și, în al doilea rând, traficul este cauzat și de lucrările de infrastructură, fie că vorbim de infrastructură rutieră, fie că vorbim de infrastructură termoenergetică. Și din cauza aceasta sunt în București drumuri închise, restricții rutiere care afectează, vrem, nu vrem, traficul de zi cu zi”, a mai spus coordonatorul comunității Waze România.
Soluțiile pentru a scăpa de traficul aglomerat din București ar fi, potrivit lui Paul Dorneanu, dezvoltarea transportului în comun, de suprafață și din subteran, care să preia și să ducă bucureștenii spre zonele de la periferia Capitalei.
”Ar trebui să putem folosi mai mult trenul și metroul, care, până la urmă, ar trebui să fie unul și același lucru. Metroul să ducă în afara Capitalei, trenul să ducă din centrul Bucureștiului călătorii în zonele limitrofe, ceea ce denumim dormitoarele Capitalei. Așadar, și acestea sunt esențiale pentru ca traficul din București să fie unul relaxant”, a explicat Paul Dorneanu.
”Traficul e un dezastru, găsești greu loc de parcare, te mai șicanezi și cu șoferii”
Traficul rutier din București i-au adus ”faima” de cel mai aglomerat oraș european. Situația este neschimbată din anii 1990 și chiar se agravează de la an la an. Cu peste 1,5 milioane de mașini înregistrate în București și cu alte zeci de mii care tranzitează Capitala zilnic, numărul ambuteiajelor şi timpul pierdut de şoferi în trafic crește procentual.
Unii șoferi aleg să plece cu mașina de acasă doar când traficul nu este aglomerat, însă cei mai mulți, mai ales dacă sunt din localitățile limitrofe, merg la serviciu cu mașina personală.
„Traficul este sub orice critică, mai ales după ora 16:00. Dimineața, evit. Ar trebui să fac radioterapie, dar nu fac pentru că mă programează dimineața și mai bine stau așa. Din cauza traficului, până ajung acolo… Fac ca Ceaușescu, o zi par, o zi impar. Aglomerația asta îți dă bătăi de cap”, a spus un bărbat.
„Este dezastruos. Acum, la început de iarnă, timpul este super. De ce e aglomerat? Poate pentru că nu sunt puse la punct semafoarele, eu nu am văzut niciun agent dirijând circulația unde se aglomerează. După ora 7:30, este un dezastru, după 15:30 după-amiaza, la fel. De aceea nu merg cu mașina în București, e un dezastru. Consum benzină, îmi trebuie 20 de minute să găsesc loc de parcare și te mai iei cu șoferii în trafic, te șicanezi și ajungi supărat la serviciu. Nu mai ai niciun chef la muncă”, spune un alt bărbat.