În perioada sărbătorilor de iarnă, gătitul în exces poate fi o problemă pentru mulți români. Este realitatea și trebuie să o acceptăm – în România se gătește mult și nu puțină mâncare ajunge în coșul de gunoi!
Astfel, mulți se întreabă cât timp pot păstra la frigider (sau congelator) produsele din carne.
Cât timp se păstrează la rece carnea gătită
De multe ori se întâmplă ca produsele din carne să rămână în frigider pentru o perioadă mai mare de timp și asta fie pentru că uităm de ele, fie deoarece s-a cumpărat/gătit mai multă mâncare decât era nevoie.
Iată de ce mulți vor să știe cât timp putem să păstrăm carnea în frigider.
În stare crudă, carnea începe să-și piardă din proprietăți după 24-48 de ore, scrie mrnews.ro. Cele mai perisabile tipuri de carne sunt puiul, porcul și peștele. Gătită, carnea se păstrează la rece trei zile, cel mult patru. Altfel, riști ca mâncarea să dezvolte bacterii.
Pentru cine nu știa, nici congelatorul nu garantează o conservare perfectă și pe termen nelimitat a cărnii.
Carnea de pui
- În stare crudă, carnea de pui se păstrează una-două zile în frigider și aproximativ 9 luni la congelator;
- Gătită, se păstrează 3-4 zile în frigider și între 2 și 6 luni la congelator.
Carnea de porc
- În stare crudă, carnea de porc se păstrează una-două zile la frigider și până la 9 luni la congelator;
- Gătită, rezistă 3-4 zile la frigider și până la 6 luni la congelator.
Carnea de vită
- În stare crudă, carnea de vită se păstrează 3-5 zile la frigider și între 6 și 12 luni la frigider;
- Gătită, nu mai mult de 4 zile la frigider și cel mult 6 luni la congelator.
Peștele
- În stare crudă, peștele se păstrează o zi, cel mult două la frigider și până la 8 luni la congelator;
- Gătit, se păstrează 3-4 zile la frigider și 2-6 luni la congelator.
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000.
De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ...
vezi toate
articolele