Prima pagină » Social » Câteva sute de refugiați ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România prin ANOFM. Ce meserii au și câte joburi mai oferă angajatorii

Câteva sute de refugiați ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România prin ANOFM. Ce meserii au și câte joburi mai oferă angajatorii

Câteva sute de refugiați ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România prin ANOFM. Ce meserii au și câte joburi mai oferă angajatorii

Aproape 600 de refugiați ucraineni s-au angajat prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a anunțat instituția.

Aproape 1.000 de cetăţeni ucraineni (957) s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, iar dintre aceştia 588 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul insitutuției, au anunțat oficialii.

De la muncitori în construcții la director de vânzări

Cetățenii ucrainei care au un loc de muncă sunt, potrivit ANOFM: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificaţi în domeniul electricităţii, necalificaţi întreţinere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare, agent navă, fotograf, după cum relatează Adevărul.

Per total, potrivit celui mai recent comunicat, din 3 august, al ANOFN, pe baza datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele ANOFM, sunt disponibile 35.485 locuri de muncă la nivel naţional, dintre care 2.356 sunt destinate persoanelor cu studii superioare.

Potrivit sursei citate, 294 angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni care au plecat din calea războiului, declarând 4.252 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM/AMOFM Bucureşti au fost în judeţele: Arad (104), Bihor (82), Bucureşti (78), Suceava (74), Timiş (69) și Bistriţa-Năsăud (67).

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt în domeniile restaurante, fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei, și anunțurile sunt pentru următoarele meserii: muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecţioner-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar.

Servicii gratuite oferite de ANOFM

Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire. Aceștia trebuie să se înregistreze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca cetățenii români.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin structurile sale teritoriale, oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențele instituției următoarele servicii gratuite:

  • informarea şi consilierea profesională – servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate; instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă
  • medierea muncii – punerea în legătura a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu. Serviciile de mediere se acordă gratuit de pentru persoanele înscrise în baza de date a ANOFM.
  • formarea profesională – creşterea şi diversificarea competențelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii, se oferă gratuit pentru persoanele înregistrate în baza de date a AJOFM. Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
  • evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în context nonformal și informal – pentru persoanele care nu deţin certificat de competenţe profesionale, de calificare sau de absolvire pentru anumite competenţe, ocupaţie ori calificare şi nu au eventuale restricţii medicale. Accesul la serviciile gratuite de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
  • servicii de asistență EURES – informare, consiliere și mediere acordate persoanelor în căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Aceste servicii se acordă gratuit și constau în: furnizarea de informaţii privind piaţa europeana a muncii; informații privind condițiile de muncă și de viață în statele membre UE și SEE; informații despre portalul european EURES și cel național; prezentarea locurilor de muncă vacante la nivel european; informații despre schemele de mobilitate și alte programe similare de asistență și/sau sprijin financiar european.

Câți refugiați sunt în România

Conform datelor de duminică ale Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, un singur cetățean ucrainean a depus cerere de azil în România, iar fe la începerea conflictului din Ucraina, din 24 februarie, 4.365 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceștia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. În plus, din 18 martie până în prezent au fost emise 53.617 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 51 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni sosiți în România au studii superioare, potrivit unui raport realizat în urma analizei rezultatelor studiului „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.

Potrivit acestui raport, 26% dintre refugiații ucraineni sosiți în România sunt specialiști cu nivel înalt de calificare: 11% sunt paramedici și asistenți medicali, iar 10% dintre ei sunt medici.

Cei mai mulți refugiaților sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și