Câți BANI face o cameristă la Mamaia pentru patru ore de muncă pe zi
Patronii din HoReCa se plâng că în mijlocul sezonului estival nu au personal suficient, dar nimeni nu scoate un cuvânt despre salariile mici oferite.
Pe site-urile de anunțuri, angajatorii caută oameni pentru muncă în hoteluri și restaurante.
Salariu net, 2000 de lei
Chiar și așa, nu mulți se înghesuie să răspundă apelurilor, tinerii preferând să meargă la muncă în străinătate, acolo unde veniturile sunt mai mari, iar respectul arătat de angajator nu lipsește, ca în România.
Managerul unui hotel din Mamaia caută cameriste pentru un program de lucru de doar 4 ore pe zi, între 11:00 și 15:00. Salariul oferit este de 2000 de lei net, toți banii fiind trecuți în contractul de muncă.
De asemenea, potrivit stiridecluj.ro, se mai oferă decont pentru transport în valoare de 200 de lei. Pe lângă asta, camerista are promise bonusuri și alte beneficii, în funcție de implicare.
Ce atribuții are o cameristă:
- Efectuează și întreține curățenia în spațiile de cazare eliberate si ocupate, în conformitate cu standardele și procedurile companiei;
- Verifică inventarul spațiilor de cazare.
La un simplu calcul, vedem că o cameristă la acest hotel poate câștiga, luna, până la 3000 de lei, un venit decent pentru un job part-time, de doar 4 ore pe zi.
Prețurile pe litoral au luat-o razna
Dacă salariile nu (prea) au crescut, o majorare tot a existat, dar la prețuri. Pe litoral, acestea au luat-o razna de la 1 iulie 2023. Sunt cu 15-20% mai mari la aproape toate produsele, de la simpla plăcintă la meniurile și băuturile de la terase.
Și hotelurile au scumpit tarifele de cazare.
De exemplu, camera unui hotel de 3 stele costă de la 1 iulie cu 30 de lei mai mult pe noapte. Turiștii plătesc acum 260 de lei la cazare, față de 230 de lei în luna iunie. La 4 stele, prețurile au urcat de la 500 la 600 de lei.
La mâncare și băutură, aceeași situație. Dacă în 2022 o bere la draft costa 10-12 lei, acum se vinde și cu 20 de lei la barurile de pe plajă. Iar un cocktail, tot acolo, costă între 25 și 30 de lei.
Pentru mâncare, un turist trebuie să aloce minimum 100 de lei pe zi. De exemplu, o porție de hamsii cu mujdei de usturoi costă 25 de lei. Dacă anul trecut o pizza costa 20 de lei, acum se vinde cu 45 de lei.
În 2021, potrivit aceleiași surse, berea costa 5 lei în alte stațiuni și între 6 și 8 lei în Mamaia.
FOTO: pexels.com