Prima pagină » Social » Ce a pățit un român după ce s-a angajat CURIER în Germania. Lucrează 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână

Ce a pățit un român după ce s-a angajat CURIER în Germania. Lucrează 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână

Ce a pățit un român după ce s-a angajat CURIER în Germania. Lucrează 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână

Plecați la muncă în străinătate în căutarea unui trai mai bun, românii descoperă că nu întotdeauna viața e ușoară pe alte meleaguri. Iar pentru un salariu decent, uneori trebuie să îndure și umilințe.

Un tânăr român, angajat curier în Germania, lucrează 14 ore pe zi, timp de șase zile pe săptămână.

El exprimă cel mai bine cât de tare trag în străinătate cei plecați în căutarea unei vieți mai bune.

„Trebuie să lucrezi mai multe ore decât s-a convenit contractual”

La doar 19 ani, deja este obișnuit cu munca grea și cunoaște, din păcate, și fața dură a capitalismului.

Pentru că încă nu știe limba germană, se ghidează folosind un sistem de navigație care îi vorbește în română. Are pe telefon instalată  o aplicație care îi arată traseul și ritmul de lucru în timp real.

Românul a vorbit pentru Badische Neueste Nachrichten, interviul său fiind preluat și de ziarulromanesc.de.

În industria coletăriei, angajații provin, de cele mai multe ori, din diverse țări, precum România, Bulgaria, Croația sau Turcia. Iar giganți ca Amazon, Hermes, GLS și DPD atrag mână de lucru ieftină promițând avansare și un viitor strălucit.

De fapt, realitatea e cu totul alta, spune românul.

Trebuie să lucrezi mai multe ore decât s-a convenit contractual și adesea nu ești plătit pentru ele. Daunele vehiculului sau pierderea pachetului vor fi deduse din salariu”, explică Dragana Bubulj.

Românul de 19 ani lucrează ca livrator de marfă 14 ore pe zi, timp de 6 zile pe săptămână. Salariul net este de doar 1.800 de euro, din care plătește chirie și cheltuielile curente.

Am avut multe experiențe neplăcute. Una dintre ele a fost că am adus în companie un prieten care apoi nu și-a primit salariul.

Nu cred că ești tratat decent câtuși de puțin. Superiorii mei încalcă toate regulile și închid ochii la toate greșelile și problemele din companie”, povestește românul.

În opinia sa, curieri sunt „tratați ca niște animale”. Pe de altă parte, el afirmă că, în pofida criticilor aduse, „90% dintre clienți se comportă respectuos și foarte politicos”.

Clienții ar trebui să înțeleagă că întârzierea coletuluinu este doar din vina curierilor. Este și vina șefilor care nu își motivează angajații, îi tratează ca pe niște animale”, dezvăluie românul.

Chiar dacă experiența sa în coletărie a fost plină de dezamăgiri și neplăceri, românul și-a propus să învețe limba germană ca să găsească un loc de muncă mai bun și la care să fie respectat.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și