O româncă stabilită în Italia, acolo unde lucrează ca badantă, a avut parte de o surpriză uriașă din partea bătrânei de 92 de ani pe care a îngrijit-o. Ea a primit, prin testament, o casă proprietate personală în orașul Brescia.
Femeia are 45 de ani și, pentru „atenția, grija și afecțiunea” cu care și-a făcut datoria de îngrijitoare, a fost răsplătită pe măsură, scrie rotalianul.com.
Totuși, familia bătrânei nu a fost de acord și a contestat testamentul. Cei șase nepoți au considerat că ruda lor a fost forțată, cumva, să o treacă în testament și pe badanta româncă.
Povestea a ajuns în atenția procuraturii, care a mers cu tot dosarul în instanță. Astfel, un judecător a fost nevoit să intervină și să facă dreptate în acest caz.
Marzia Aliatis, procuror, a acuzat-o pe Antoneta, îngrijitoarea română, de faptul că „a obligat-o pe bătrâna îngrijită să-i doneze imobilul proprietate personală și să-i transfere suma de 9.000 de euro, necesară plății actelor notariale”.
De partea badantei s-a situat, însă, chiar bătrâna, care a acceptat să fie supusă la toate controalele specifice pentru a se demonstra că a fost în deplinătatea facultăților mintale, conștientă și în măsură să decidă cui vor rămânea bunurile sale când a redactat testamentul.
Cât a durat procesul, bătrâna a fost mutată din casa ei într-un azil, autoritățile considerând că românca este o impostoare și nu poate avea grijă de pensionară.
Cu ajutorul Rosei Afrune, avocat, Antoneta a reușit să aducă în instanță o scrisoare din partea bătrânei, în care aceasta scria următoarele:
„Dragii mei nepoți, vă rog să nu fiți supărați pe mine pentru ceea ce am hotărât în testamentul meu! Am ajuns să iau această decizie pentru că m-am simțit abandonată de voi toți. Așa cum voi nu v-ați simțit obligați față de mine cu ceva, la fel și eu am considerat că sunt liberă să decid ce voi face și cui voi lăsa bunurile mele după ce nu voi mai fi.
Am avut de la această femeie (n.r. – de la îngrijitoarea româncă) atenția și afecțiunea pe care nu am primit-o niciodată de la voi. Vă cer și doresc în mod deosebit ca deciziile mele să fie respectate, pentru că vreau să dau posibilitate Antonetei să-și trăiască viața liniștită și cu demnitate”
Mai departe, femeia a confirmat că își dorește să-i lase româncei casa sa din oraș, iar nepoților, magazinul pe care familia îl gestiona.
Chiar și așa, procurorul de caz, Marzia Aliatis, nu s-a lăsat până n-a mers să vorbească în persoană cu bătrâna. Abia după aceea s-a convins că femeia era perfect conștientă de decizia luată.
„Bătrâna de 92 de ani este lucidă și conștientă de tot ceea ce afirmă”, a declarat în instanță Marzia.
S-a ajuns la o singură concluzie, aceea că testamentul este valid și de necontestat. Procesul s-a încheiat în favoarea româncei, judecătorul stabilind că badanta are dreptul să primească donația respectivă din partea femeii pe care a îngrijit-o cu dragoste ani la rând.
CITEȘTE ȘI: