Ion Caramitru avea 79 de ani şi se lupta cu o boală gravă: infecţie în sânge. Medicii au depistat-o abia la începutul lunii august şi, deşi era internat la Spitalul Elias, din Capitală, nu s-a mai putut face nimic pentru el.
Marele actor și-a petrecut ultimele zile la spital, luptând cu un stafilococ auriu care nu a cedat la niciun tratament aplicat de medici. Surse medicale au povestit pentru Gândul că primul episod a fost o febră de 40 de grade.
Bacteria poate produce probleme grave și poate chiar să pună viața în pericol dacă ajunge în sânge, plamâni, oase, articulații sau inimă. Acesta se mai numește și „superbacteria”, deoarece nu mai răspunde tratamentului cu antibiotice.
Cele mai multe dintre astfel de infecții apar în plămâni, abdomen și tractul urinar și sunt mai frecvente la persoanele internate în spital, deja bolnave și cu un sistem imunitar deficitar, scrie farmaciata.ro.
Simptomele mai grave ale infecției sângelui ce pot pune viața în pericol includ:confuzie;pete roșii pe piele, ce pot arăta ca niște vânătăi;
Totodată, infecţia sângelui este o boală gravă şi apare atunci când sunt prezente bacterii în circulaţia sangvină, cum ar fi stafilocolul auriu, bacteria cu care lupta actorul.
Transmiterea stafilococului auriu se face prin contactul cutanat cu o persoană infectată, prin intermediul rănilor sau leziunilor prezente la nivelul pielii. De asemenea, folosirrea în comun a lamelor de ras, a prosoapelor sau a încălţămintei poate fi de vină pentru infecţia cu stafilococ auriu.
Potrivit statisticilor, două persoane din 100 sunt purtătoare ale stafilococului, dar nu întotdeauna se îmbolnăvesc, mai ales dacă au un sistem imunitar puternic, potrivit CSID.
Mai predispuşi spre infecţia cu stafilococ sunt cei care au suferit o intervenţie chirurgicală, persoanele vârstnice, cele imunodeficitare sau care sunt spitalizate o perioadă îndelungată. De asemenea, persoanele care suferă de boli cronice, precum diabet, cancer sau HIV, sunt mai expuse riscului de infecţie cu stafilococ auriu.
Mediul spitalicesc constituie în prezent principala cauză a infecţiei cu stafilococ auriu. Se estimează că mai bine de 50% din cazurile de infecţie cu stafilococ sunt cauzate de lipsa de igienă din spitale.
Dacă suspectaţi că aveţi o infecţie cu stafilococ auriu şi prezentaţi simptomele descrise mai sus, acoperiţi zona afectată cu un bandaj steril şi programaţi o consultaţie la medic. Un test cutanat este suficient pentru diagnosticarea infecţiei cu stafilococ auriu.
Pentru că este o bacterie extrem de rezistentă, medicul ar putea recomanda antibiotice foarte puternice, administrate pe cale orală sau intravenos, în funcţie de gravitatea situaţiei, mai scrie sursa mai sus citată.
Este important să urmaţi întocmai schema de tratament recomandată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează, şi să feriţi zona afectată până la vindecarea completă.