Salariile sunt uriașe, având în vedere nivelul de specializare, pentru multe joburi de pe litoralul românesc, în acest sezon estival, și mai ales în contextul lipsei forței de muncă. Unitățile de alimentație publică și hotelurile caută angajați pe care îi plătesc „regește”.
Salariile în HORECA au crescu față de acum un an, când doar un singur an un chelner de pe litoral câștiga până în 3.000 de lei pe lună, în mână, fără a se lua în calcul bacșișul, potrivit BZI.
Începând cu 1 ianuarie 2022, venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei, respectiv valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, netul ajunge la 1.524 de lei, dacă angajatul nu are nicio persoană în întreținere și crește în funcție de deducerile calculate pentru numărul celor aflați în grijă, până la 1.604 lei (4 sau mai multe persoane).
Așadar, cu toate că sezonul estival a început de câteva săptămâni, incă sunt joburi pe litoralul românesc pentru care se oferă salarii uriașe. Pentru că găsesc cu greu forță de muncă, după provocările la care a fost supus acest domeniu în timpul restricțiilor provocate de pandemia de COVID-19, administratorii oferă salarii extrem de atractive.
Sumele de bani la care poți ajunge dacă lucrezi în turism, pe litoralul românesc pot ajunge chiar și la 6.500 de lei net în fiecare lună, în funcție de jobul primit.
Conform celor mai recente date al Institutului Național de Statistică, în luna aprilie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.443 lei, cu 42 lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 3.967 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 30 lei (+0,8%).
Domeniul hoteluri şi restaurante a înregistart, și în această lună, cele mai mici valori ale câştigului salarial mediu net – 2.120 lei, cele mai mari fiind în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 9746 lei, potrivit INS.
Joburile de pe litoral cu de peste 4.000 de lei.
În funcție de afacerea unde este angajat, un lucrător poate beneficia de diverse bonusuri printre care cazare gratuită sau câteva mese gratuite pe zi, potrivit BZI.
După ridicarea restricțiilor, reprezentanții din HORECA anunțat că domeniul pare că îşi revine: „Nu cred că avem vreun chelner/ospătar care câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună. Unii pot ajunge să câştige şi peste 2.000 de euro pe lună. Aici vorbim de salariu plus bacşiş, care este partea cea mai consistentă. Un chelner, un ospătar îţi vinde o ciorbă, o friptură, o cafea. Un funcţionar bancar poate să-ţi vândă un credit ipotecar sau produse de economisire mai sofisticate, cum ar fi fondurile mutuale. Asta implică mai multe cunoştinţe economice”, explicau oficialii din HoReCa, în 2021.