Numită în popor și Vovidenie, sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de aducerea în templul din Ierusalim a copilei de trei ani care avea să fie Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoare importantă, Intrarea în biserică a Maicii Domnului este marcată cum se cuvine în calendarul ortodox azi, luni, 21 noiembrie, prin dezlegare la pește.
Tradiţia ne arată și motivul pentru care Maica Domnului a fost dusă la templul Legii vechi şi dăruită Domnului.
Ana, soția lui Ioachim, care nu putea avea copii, luând îndemn din cele ce s-au petrecut cu cealaltă Ana, mama Prorocului Samuel, care era în aceeași situație cu ea, se ruga lui Dumneze să-i dăruiască un copil, făgăduind că, dacă le va împlini cererea, îndată îl vor închina Domnului.
„Şi aşa a născut Sfânta Ana pe ceea ce s-a făcut începutul mântuirii neamului omenesc, pe pururea Fecioara Maria”, scrie basilica.ro.
Când a împlinit vârsta de 3 ani, părinții Ana și Ioachim au luat-o pe Maria și au adus-o la templu, încredinţând-o preoţilor de acolo. „Deci, luând-o arhiereul cel de atunci, Zaharia, a dus-o în cele mai dinlăuntru ale templului, în Sfânta Sfintelor, unde, o dată pe an, intra numai singur arhiereul. Şi aceasta a făcut-o din insuflarea lui Dumnezeu, Cel ce avea să Se nască dintru ea, spre mântuirea lumii”. Preacurata Maria a rămas la templu, ducând sfântă vieţuire. În acest loc de bună creştere, Sfânta Fecioară a deprins, sub supravegherea fecioarelor mai în vârstă, lucrul de mână, citirea Scripturii şi îndeosebi rugăciunea. Maria a rămas la templu până la vârsta de 15 ani, când arhiereul a socotit să o căsătorească. Atunci, Sfânta Fecioară a descoperit arhiereului şi preoţilor că ea, încă din leagăn, este făgăduită lui Dumnezeu şi că ea însăşi a ales o viaţă de feciorie neîntreruptă. De aceea, a fost logodită cu Iosif, în vârstă de aproape 80 de ani, care a luat-o în casa lui din Nazaret.
„Se spune că arhiereul i-a încredinţat Fecioarei ca ultimă îndatorire la plecarea de la templu să participe la ţeserea unei noi catapetesme pentru Sfânta Sfintelor, pe care Preacurata a lucrat-o cu sârguinţă. Această catapeteasmă avea să se rupă în vremea Pătimirii Domnului pe Cruce”, mai arată basilica.ro.
Acest praznic, sărbătorit în fiecare an la 21 noiembrie, aminteşte creștinilor despre virtuţile Maicii Domnului, despre fecioria ei închinată Mirelui ceresc, despre viaţa ei de rugăciune şi despre însemnătatea sfinţitoare a bisericii.
Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi! Amin!
Troparul, glas 4: Astăzi, înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.