Prima pagină » Social » EXCLUSIV VIDEO | Ce spun românii despre aderarea României la spațiul Schengen. De la ”Nu cred, avem totul pregătit, dar sunt mulți dușmani afară” la ”Bineînțeles că ne bagă, plătim ceva, ne mai ia ceva și intrăm”

EXCLUSIV VIDEO | Ce spun românii despre aderarea României la spațiul Schengen. De la ”Nu cred, avem totul pregătit, dar sunt mulți dușmani afară” la ”Bineînțeles că ne bagă, plătim ceva, ne mai ia ceva și intrăm”

Românii se apropie de momentul la care ar trebui să afle dacă, după 11 ani de așteptare, pot călători în orice țară a Uniunii Europene fără controale la frontiere. Numărul statelor care și-au declarat, prin vocile unor oficiali, opoziția față de intrarea României în Schengen s-a redus în ultimele zile de la trei la doi, după ce Suedia a anunțat că susține aderarea. Dacă Olanda și Austria nu își vor schimba poziția până la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie, cel mai probabil va urma o nouă amânare.

Părerile românilor în privința șanselor României de a adera la Schengen sunt împărțite. Rezultatele ultimelor sondaje arată că majoritatea românilor sunt optimiști în privința șanselor României de a fi admisă în Schengen din 2023. Doar unu din zece români crede că nici în 2023 nu vor putea călătorii fără controale în interiorul Uniunii Europene, în timp ce unu din doi români este convins că, de anul viitor, România va fi parte din Schengen.

Dacă Austria consideră că România nu a luat suficiente măsuri de securitate la frontiera externă a UE pentru a susține acum aderarea țării noastre la UE, majoritatea românilor cred că autoritățile de control de la frontiere pot securiza granița estică a Uniunii.

Dincolo de concluziile experților UE care, după verificările făcute în ultima perioadă în România, au arătat că sunt îndeplinite toate condițiile tehnice de securitate la frontieră, și de susținerea Comisiei Europene, care a transmis că țara noastră trebuie să adere la Schengen fără amânare, o decizie de lărgire a spațiului de liberă circulație nu poate fi luată fără votul tuturor statelor membre.

„Există o mare incertitudine”

Unii dintre românii întrebați de jurnaliștii Gândul despre șansele României de a adera la Schengen cred că decizia favorabilă nu se va lua curând.

„După atâtea discuții, am avut atât de multe așteptări, încât nu știm ce să mai credem. Inițial, se spunea că pe 8-9 decembrie, dacă nu mă înșel, totul este aranjat, totul va fi bine și vom intra. Acum, există o mare incertitudine. De altfel, ce se întâmplă la noi în țară este incert. Nu există predictibilitate la absolut nimic. Este o dezamăgire totală. Sperăm să fie bine și să fie pace în partea aceasta a Europei. Ce se întâmplă, ce vedem la televizor, ne creează o temere pentru ce va urma. Acum… vom vedea”, a spus, dezamăgită, o femeie.

„Nu prea îmi vine să cred, dar ar fi bine. Ar fi bine pentru toată lumea. Să poți să ieși, să intri când vrei. Asta e părerea mea”, a spus o altă femeie.

„E o păcăleală. Bineînțeles că ne bagă. Plătim ceva, ne mai ia ceva și intrăm”

Printre oamenii cu care au discutat reporterii Gândul sunt și unii care cred că intrarea în Schengen va fi anunțată în scurt timp. Însă unii dintre aceștia cred că opoziția afișată de unele state pentru aderarea României este pentru că acestea vor să obțină ceva la schimb pentru a-și exprima susținerea.

„E o păcăleală, zic eu, e părerea mea. Nu câștigăm nimic, cineva vrea să ne ia ceva. Suntem o vacă de muls, pe românește. Trecem granița… Și acum trecem granița. Olandezii ăia s-au opus, le-am dat ce vor. Ei vor doar să ia de la noi. Ne-a adus cineva ceva? Niciodată nu ne-a adus nimeni nimic. E o păcăleală. Nu știu care este avantajul. Bineînțeles că ne bagă. Plătim ceva, ne mai ia ceva și intrăm. Ne bagă, ne bagă ăștia. Trebuie să mai dăm ceva.

Dacă am intrat în Uniunea Europeană, avem noi salarii ca în Uniunea Europeană? Nu avem. Avem tot ca aici, ca la noi. Asta deși suntem o țară bogată. Politicienii noștri mai sunt și trădători. Dacă erau luptători, ajungeam undeva”, a afirmat un bărbat.

„Cred că da. Avem totul în regulă, dar dacă sunt mulți dușmani afară… Am auzit că un beneficiu mare este pentru transport, transportatori, așa că ar fi foarte bine. Am auzit că sunt cozi foarte mari la graniță și nu putem merge nicăieri, așa că, în Schengen, te duci fără vamă”, a spus, hotărât, un alt bărbat.

România trebuia să fie de mult timp în Schengen, susține un alt bărbat, care crede că motivele amânării sunt de ordin economic.

„De mult timp trebuia să fim acolo, ar trebui să se finalizeze discuțiile. Cred că cei care s-au opus au avut motive economice”, a afirmat acesta.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și