S-au dus vremurile când infractorii care spărgeau apartamente foloseau șurubelnița și șperaclul pentru a forța intrarea. Acum, cea mai nouă metodă folosită i-a șocat până și pe polițiști.
Deocamdată, astfel de lovituri nu au fost consemnate în România, dar cum metodele hoților se răspândesc rapid, e doar o chestiune de timp până când va fi importată și la noi.
În Berlin, capitala Germaniei, polițiștii sunt în alertă după ce au descoperit că hoții de apartamente folosesc, mai nou, acid azotic pentru a sparge broaștele ușilor de intrare.
Substanța este una extrem de corozivă și periculoasă. Toxicitatea acidului azotic pune în pericol viețile proprietarilor caselor atacate de hoți, atrag atenția specialiștii.
Mass-media din Germania a relatat că, într-un complex rezidențial din Berlin, infractorii au spart trei apartamente în doar câteva zile. Și, de fiecare dată, metoda folosită a fost aceeași – broasca de la ușa de intrare a fost distrusă cu acid azotic.
„Stau de vorbă cu vecini care nu au fost călcați de hoți și se vede că sunt oarecum nervoși. Mai ales că a fost folosit acidul azotic, există cu certitudine o stare de neputință, pentru că nu ne putem proteja adecvat față de așa ceva, chiar dacă punem 10 zăvoare diferite”, spune Julian E, unul dintre rezidenții complexului de apartamente.
Polițiștii au prezentat scenariul după care hoții reușesc să intre în case.
Aceștia injectează acid azotic (o substanță foarte corozivă, fără culoare și fără miros) în broasca ușii, reușind să o slăbească.
Înainte, însă, ei merg și lipesc de uși fire foarte subțiri. Dacă după câteva zile firul tot nu este rupt, înseamnă că în apartament nu se află nimeni, iar hoții au cale liberă să dea lovitura.
Acidul nitric este atât de puternic încât sunt suficiente câteva picături pentru a penetra bucăți de cupru.
„De ce e atât de special acidul azotic? Pentru că oxidează. Este foarte agresiv, în special față de metale. Are loc o reacție care dizolvă încet foile de metal.
În același timp, acidul azotic eliberează gaze, care nu trebuie inhalate niciodată, pentru că sunt toxice! Dacă intrați în contact cu un acid, inclusiv cu acidul azotic, e mereu o idee bună să spălați imediat zona afectată cu multă apă. Și neapărat să mergeți la medic după aceea”, afirmă Christian Wittenburg, doctor la Universitatea Hamburg.
Contactul cu acidul azotic poate afecta plămânii, provocând arsuri pe piele.
CITEȘTE ȘI: