Cine este bărbatul care a primit 50.000 de euro moștenire și vrea să-i declare la FISC. „Vrei neapărat să-i împărți cu statul?”
Când multă lume vorbește despre degradarea societății, un bărbat arată că încă mai există speranță și corectitudinea nu ne-a părăsit definitiv. Povestea lui, însă, a împărțit Facebook-ul în două, căci nu mulți au înțeles mesajul pe care a vrut să-l transmită.
Vestea că cineva chiar vrea să declare la Fisc o moștenire de 50.000 de euro în cash i-a șocat pe români, unii grăbindu-se să-l judece pe respectivul.
„Dar de ce trebuie să îi declari? Vrei neapărat să îi împarți cu statul?”, a reacționat cineva.
De la „așa mi se pare corect” la „nu vine ANAF-ul pentru atâta”
„Ce se întâmplă dacă după decesul unei persoane primești 50k euro cash moștenire, cum îi declari? Mulțumesc. Rog să-mi răspundă un notar sau avocat”, a scris un bărbat pe grupul de Facebook Avocatul online.
Evident, o astfel de postare nu putea trece neobservată și imediat au apărut comentariile, care mai de care mai …interesante. Majoritatea, însă, îl învață pe norocosul moștenitor cum să „dribleze” cu eleganță legea și să nu împartă banii cu statul.
„Dar de ce trebuie să îi declari? Vrei neapărat să îi împarți cu statul?”, a vrut să afle o persoană.
Iată ce i-a răspuns bărbatul care a moștenit 50.000 de euro: „Pentru că așa mi se pare corect, suntem 2 frați și așa considerăm că e normal, am întrebat în ideea că vom deschide succesiunea și o așa sumă mare de bani bănuiesc că trebuie specificată sursa lor, dacă vreau să-mi bag partea într-un cont, ca ulterior să îi investesc într-o proprietate, să zicem. Mă duc la notar și îi zic că am găsit în podul mamei un sac cu bani?! Duc sacul cu bani la notar? Cum justificăm proveniența lor?”.
Câteva dintre comentariile la postarea sa dovedesc că șmecheria s-a născut aici, în spațiul carpato-danubiano-pontic.
„Mai bine împărțiți banii frățește”;
„Cum considerați! Eu aș fi procedat altfel! Mai bine împărțiți banii frățește și restul bunurilor la notar! Gândiți-vă cât impozit vă poate cere statul pe ei! Părerea mea! Iar cât despre bancă, în momentul de față, nu știu ce să zic! Mai bine la «saltea»! Dar mă repet, este doar părerea mea!”;
„Doar nu stă ANAF-ul la ușa ta. Imaginați-vă cât impozit veți achita la suma respectivă, după ce îi declarați la notar”;
„Nu cred că vine ANAF-UL pentru atâta, cumpără alții mașini și case de sute de mii, nu îi ia nimeni la rost, prin bancă se plătește doar o sumă, nu tot, când achiziționezi un apartament sau casă”;
Sfaturi de la „specialiști”: „Schimbă în euro și zici că ai muncit în străinătate”
„Mulțumesc pentru sugestie, dar vă rog să-mi spuneți cum procedez dacă, să zicem, eu rămân cu toată suma 50k, fratele cu proprietatea, dacă eu vreau să-mi achiziționez o casă in valoare de 40k, 30k trebuie să meargă prin virament bancar, ce declar băncii când mă întreabă proveniența banilor?! Daca intră ANAF-ul pe fir, prin absurd, mai mare impozit de 16% pentru venituri extra n-am cum să plătesc”, a continuat să-și arate nedumerirea cel care a moștenit o mică avere.
În plus, el insistă și că nu-l interesează să nu mai „existe” în sistem, „nu știu cum să fac, cică dacă vrem să trăim în această societate trebuie să respectăm niște prestabilite (de niște minți mai mult sau mai puțin luminate), iar cu «nu cred că vine ANAF-ul pentru atât» nu mă liniștește, vin și pentru 5 lei, dacă cumva, cândva, prin absurd, dau de cnp-ul meu, a găsit ANAF utilizatori «revolut» și au somat plata impozitului pentru venituri extra, nu, mulțumesc frumos, cât mai legal, cu portițe și alte interpretări, concrete și obiectiv, impozitul e 1%, mare brânză”.
„ANAF-ul ia de la oameni care au bani mai puțini. De la ăia care au mult, nu au curaj să ia. Îi declarați pur și simplu la notarul public unde realizați dezbaterea succesiunii”, i-a răspuns cineva.
Alte sfaturi „prețioase” de la „avocați” de Facebook:
„Zici și tu că ai muncit în străinătate”;
„Achiziționați o casă în rate. Și cu banii plătiți ratele”;
„Schimbă în euro banii și zici și tu că ai muncit în străinătate și ai adunat”;
„Doamne, fă-ți un cont în altă țară și depune banii treptat! Aici poți plăti ce îți cumperi cu banii din acel cont.”.