Într-un oraș din România venirea iernii este cel mai puțin așteptat și dorit moment. Oamenii îngheață de frig în niște containere modulare, în timp ce autoritățile se întrec în a-și pasa responsabilitatea.
Acest oraș-fantomă este mai plin de promisiuni ca un brad împodobit cu globuri în apropierea Crăciunului.
În Aninoasa putem vorbi despre sinistrați, nu de locuitori. Oamenii îndură frigul și în iarna lui 2023 stând înghesuiți în niște containere modulare. Ei au fost scoși din blocurile vechi de peste 130 de ani în care stăteau și care sunt în pericol de prăbușire, spun autoritățile.
Problema este că aproape 200 de familii trăiesc în continuare precum sinistrații și nicio rază de speranță nu se vede la orizont.
În Aninoasa, din cei 500 de locuitori, câteva sute trăiesc în containere modulare.
Orașul din Valea Jiului și-a pierdut strălucirea după ce minele din zonă au fost închise, cu ani în urmă. În plus, cutremurele care în 2023 s-au ținut lanț n-au făcut decât să șubrezească și mai mult blocurile vechi din Aninoasa.
Din cauza pericolului, oamenii au fost evacuați și mutați în containere. A trecut aproape un an de la relocarea lor și în continuare familiile sunt lăsate să stea în condiții critice. În Vale este frig năprasnic, iar apa se infiltrează prin acoperișul containerelor.
Ce fac autoritățile? Când nu împart promisiuni fără acoperire, își pasează vina de la o instituție la alta.
De exemplu, arată realitatea.net, prefectul spune că „speră” că primarul a făcut demersurile necesare.
Culmea este că autoritățile centrale au alocat de luni bune banii pentru reabilitarea locuințelor vechi din Aninoasa. De ce nu s-au putut muta oamenii în apartamentele lor consolidate? Nimeni nu poate da un răspuns exact. De vină ar fi birocrația, zic unii, căci zeci de studii de fezabilitate și proiecte de urbanism au împiedicat începerea lucrărilor.