Prima pagină » Social » CNAS: Din 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu. Care sunt excepțiile

CNAS: Din 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu. Care sunt excepțiile

CNAS: Din 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu. Care sunt excepțiile
Sursă FOTO: Răzvan Lupica - Mediafax Foto

Peste trei zile, din 1 octombrie, asigurații care se prezintă la cabintele medicale au din nou obligația de a prezenta cardul de sănătate, a anunțat luni, Casa Naționale de Asigurări de Sănătate, care a detaliat care sunt măsurile din sistemul de sănătate prelungite până la finalul anului.

Din 1 octombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu, după ce, în perioada stării de urgență s-a suspendat obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate, precum si obligativitatea  transmiterii în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a serviciilor medicale și a servicilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum și a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora. Ulterior, măsura a fost prelungită în starea de alertă și, după data de 30 iunie,  a fost menținută pentru serviciile acordate în medicina primară și ambulatoriul de specialitate.

Adela Cojan: „Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică”

Potrivit comunicatului de luni al CNAS, consultațiile la distanță sunt exceptate de la această obligație. În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă  și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Servicii prelungite până la finalul anului

CNAS a reamintit că prin OUG 162/2020 aprobată de Guvern pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2020 prevede prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății, care expirau în 30 septembrie, până la data de 31 decembrie2020.

Printre altele, este vorba de decontarea cu prioritate a concediilor pentru cei în carantină sau izolare și consultațiile la distanță, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, vineri,

Astfel, potrivit CNAS se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

  • biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

CNAS precizează că printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit prin aprobarea HG 162/2020 se numără și posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și