Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților a transmis, marți, un raport de respingere a ordonanței de urgență a Guvernului privind creșterea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii, în locul dublării acestora. Camera inferioară a Parlamentului este for decizional în acest caz, după ce Senatul a respins proiectul săptămâna trecută.
Cu un vot majoritar, 2 voturi împotrivă și trei abțineri, din cele 24 exprimate de membri, Comisia de muncă și protecție socială a respins, marți, proiectului de lege privind ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind creșterea succesivă a alocațiilor de stat pentru copii, în tranșe de 20%, începând din 1 august, dată de la care, conform legii adoptate în Parlament, acestea ar fi trebuit să fie dublate.
Amendamentele depuse de reprezetantul PNL, deputatul Mara Calista, pentru aprobarea OUG, au fost respinse, argumentându-se că: „Legea adoptată de Parlament prevede dublarea alocaţiilor de stat pentru copii, mai ales acum, în această perioadă, în care necesităţile şi cerinţele pentru şcoală sunt mai mari. Trebuie puse în aplicare dispoziţiile prin care s-au dublat aceste alocaţii, şi nu eşalonarea majorărilor pe parcursul a trei ani”.
Proiectul de lege a fost respins de senatori, în 11 august, cu 87 voturi pentru, 29 de voturi împotrivă și 12 abțineri.
Camera Deputaților este for decizional și, dacă raportul de respingere va fi votat în ședința de plen de miercuri, potrivit Mediafax, se aplică Legea iniţială, propusă de PSD și votată în Parlament, pentru dublarea alocaţiilor.
Proiectul de Ordonanță de Urgență privind creșterea alocațiilor de stat pentru copii a fost aprobat de Guvern în 31 iulie, cu o zi înainte ca legea care vizează dublarea acestora să intre în vigoare. Conform OUG, creșterea va fi de 20% începând cu drepturile aferente lunii august , care se vor plăti în septembrie.
Conform actului normativ aprobat de Guvern și trimis Parlamentului pentru a deveni lege, alocatiile vor fi dublate propriu zis în iulie 2022, după creșteri succesive de 20%.
Conform legii, alocaţiile ar urma să ajungă la 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, și 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Raport Comisia de Munca a Camerei Deputatilor Alocatii Copii by Gandul.info on Scribd