Comisia Europeană a redus nivelul maxim admis de plumb și cadmiu în produsele alimentare. Când intră în vigoare noile regulamente

Comisia Europeană a redus nivelul maxim admis de plumb și cadmiu în produsele alimentare. Când intră în vigoare noile regulamente
Nivelul admis al contaminanților cancerigeni din alimente a fost redus de Comisia Europeană / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 11/08/2021, 17:21

Fructele, legumele, ciocolata, vinurile, dar și produsele de origine animală trebuie să aibă un nivel mai redus de cadmiu și plumb, agenți cancerigeni, pentru a putea intra pe piață, a decis Comisia Europeană, care a actualizat regulamentele existente cu norme mai stricte meninte să protejeze sănătatea consumatorilor. Regulamentele intră în vigoare la sfârșitul lunii, iar produsele aprobate pe piață conform vechilor norme ar urma să fie retrase peste șase luni.

Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, după ce studiile derulate în ultimii ani au confirmat riscurile pentru sănătatea consumatorilor.

„Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile, așa cum se regăsesc în angajamentele asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, a anunțat Reprezentanța Comisiie Europene în România, printr-un comunicat de presă.

Decizia vine în contextul în care multe produse au fost scoase de la vânzare în ultimele săptămâni de pe piață după ce Comisia Europeană a înăsprit regulile privitoare la un alt agent cancerigen, respectiv retragerea produselor care conțin aditivul numit roșcovă, care ar fi conține oxid de etilenă.

Care sunt riscurile

Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb, potrivit Comisiei.

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament.

În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, dar și a vinurilor. De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.

Deciziile sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.

În ceea ce privește plumbul, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a constatat de acum 10 ani că acesta poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți.

În cazul cadmiului, Autoritatea a concluzionat că cadmiul este, în principal, toxic pentru rinichi, în special pentru celulele tubulare proximale unde se acumulează în timp și poate cauza disfuncție renală.

„Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Potrivit Comisiei, măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce privește cadmiul. Regulamentul se aplică la toate produsele care ar putea intra pe piața europeană și având în vedere riscurile pntru sănătatea publică, produsele care nu respectă noile niveluri maxime pentru plumb și cadmiu care sunt introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament trebuie să fie autorizate să rămână pe piață doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Astfel, conform regulamentelor Comisiei produsele alimentare care au fost introduse pe piață în mod legal înainte de intrarea în vigoare pot rămâne pe piață până la 28 februarie 2022.

Nivelul maxim de cadmiu:

REGULAMENTUL (UE) 2021/1323 AL COMISIEI din 10 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime ale cadmiului din anumite produse alimentare

Nivelul maxim de plumb:

REGULAMENTUL (UE) 2021/1317 AL COMISIEI din 9 august 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de plumb din anumite produse alimentare

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...