Prima pagină » Social » Comuna din România care surclasează mari orașe. Elevii învață o MESERIE de pe băncile școlii, iar de șomaj nu s-a auzit

Comuna din România care surclasează mari orașe. Elevii învață o MESERIE de pe băncile școlii, iar de șomaj nu s-a auzit

Comuna din România care surclasează mari orașe. Elevii învață o MESERIE de pe băncile școlii, iar de șomaj nu s-a auzit

O comună din România surclasează mari orașe din țară la mai multe capitole, de la responsabilitate socială până la administrație locală. În Fărcașa, județul Baia Mare, nu există șomaj, iar cifra de afaceri se ridică la câteva sute de milioane de euro.

În plus, elevii învață o meserie direct de pe băncile școlii.

Învățământul dual, o șansă pentru viitor

Aici, doar cine nu vrea să muncească stă degeaba, în rest, fiecare are un rost, un job, o activitate. La 4000 de locuitori, în jurul a 90 de agenți economici, iată cifrele care ridică Fărcașa în topul comunelor din România.

Copiii învață o meserie chiar de pe băncile şcolii.  „Suntem la prima parte de montaj. La prima fază avem de vizualizat carcasa, să nu fie ruptă, topită şi să conţină toate piesele”, explică Monica Dumitraș, maistru într-o societate unde elevii sunt învățați ABC-ul producerii siguranțelor electrice.

Printre cei care fac practică în fabrică se numără și Bianca, elevă în clasa a XI-a la școala profesională în regim dual din localitate. „Fac montaj, pun componentele, pun mai multe plăcuţe, arc, cameră, buton”, povestește adolescenta. După ce v-a termina școala, Bianca își dorește să se angajeze în fabrică.

Și Sebastian, elev în clasa a X-a, are același țel: „Învăţ meseria de electromecanic, care mă pasionează. Şi îmi place să muncesc”.

Învățământul dual ajută comunitatea locală să se dezvolte – firmele nu trebuie să mai caute angajaţi în alte comune, iar tinerii din Fărcașa își găsesc cu ușurință un loc de muncă. „De regulă, între 60% – 70% dintre elevi rămân. Cei care nu rămân optează pentru a-şi continua studiile într-o formă avansată de pregătire, adică se duc la liceele din zonă, din Baia Mare”, spune Zsolt Erdei, manager de calitate la o firmă.

„Începând din acest an şcolar, avem patru clase de învăţământ profesional dual, în comparaţie cu anul şcolar anterior. Dacă înainte aveam înscriși câte 64 de copii, acum am ajuns la un număr de 82” – Viorelia Vele, director de școală în Fărcașa

Fărcașa, comuna cu o cifră de afaceri de 303 milioane euro

Având peste 2400 de locuri de muncă și în jur de 90 de agenți economici, Fărcașa se laudă cu o cifră de afaceri de 303 milioane euro. Comuna a ajuns pe locul 2 în județ, după municipiul Baia Mare. „Cifra noastră de afaceri este de 303 de milioane de euro. Sigur, urmează municipiul Sighet cu 273 de milioane. Sigur că am vrea să avem oraşe şi mai dezvoltate. Şi dorim să avem în jur de 5.000 de locuri de muncă”, se mândrește Ioan Stegeran, primarul localității Fărcașa.

Pe termen lung, autorităţile din Fărcașa și-au propus să construiască un parc industrial astfel încât să-i atragă mai ușor spre casă pe cei plecați la muncă în străinătate, arată Antena 1.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și