Prima pagină » Social » Comuna din România în care oamenii trăiesc din ajutorul de la stat. La 27 de ani, un tânăr în putere preferă să fie asistat social decât să muncească

Comuna din România în care oamenii trăiesc din ajutorul de la stat. La 27 de ani, un tânăr în putere preferă să fie asistat social decât să muncească

Comuna din România în care oamenii trăiesc din ajutorul de la stat. La 27 de ani, un tânăr în putere preferă să fie asistat social decât să muncească

Românii șochează încă o dată: într-un sat obișnuit din Oltenia, tinerii preferă să trăiască din ajutorul de la stat decât să muncească! Se întâmplă în județul Gorj, comuna Catane, acolo unde mizeria de pe străzi a devenit subiect de scandal între localnici, care doar își dau cu părerea despre cine ar trebui să facă puțină curățenie pe ulițe.

„Socialul trebuia să facă asta”, spun unii săteni. „Ei, te interesează pe tine de ce face lumea! Vezi-ți de treaba ta!”, vine imediat replica celeilalte tabere.

Comuna Catane, fruntașă la persoane asistate social

Comuna Catane este fruntaşă la persoane fără ocupaţie, oameni care trăiesc din ajutorul de la stat. Cei mai mulți susțin că nu găsesc locuri de muncă şi că de la o anumită vârstă nimeni nu îi mai angajează.

Un reportaj difuzat de Observator prezintă dialogul incredibil dintre reporter și săteni.

„Ce vârsta aveţi?

27 de ani

Şi aţi lucrat până acum vreodată?

Aici la noi? N-am lucrat. Nu avem locuri de muncă. Unde să lucrăm?

La Craiova sau în altă parte aţi căutat?

Păi n-am căutat că e foarte departe”;

„Cum vă descurcaţi, aveţi bani?

Nu. Nu avem, de unde să avem”;

„Dumneavoastră cu ce vă ocupaţi?

Cu nimica. Acas”;

„Ce vârstă aveţi?

39.

Nu aţi lucrat niciodată? 

Am căutat. Dacă nu găsim, unde să mergem?”;

„Am 54 de ani. Când aud de vârstă, nu se poate. Caută numai din ăştia, tineret.

Aveţi vechime?

Da.

Ce vechime aveţi?

Aproape 25 de ani”.

Și toate astea se întâmplă într-un moment în care pe piața muncii este o criză puternică de personal. Numai în Dolj sunt 1000 de locuri de muncă disponibile, potrivit sursei citate. Dar tot aici găsim și 10.000 de oameni care trăiesc din ajutorul social!

Ministrul Muncii se laudă cu statistica

Realitatea pare a fi alta, privind lucrurile din birourile politicienilor. De exemplu, într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Muncii se laudă cu statistica: „Mai puţini asistaţi social. Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: Dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie”.

Cei mai mulţi asistați social sunt în județele Dolj, Buzău, Teleorman şi Vaslui. De curând, legea s-a modificat, iar cei care refuză un loc de muncă găsit de ANOFM pierd ajutorul social. Mai mult, oamenii vor trebui meargă din șase în șase luni să-şi caute de lucru. În caz contrar, la fel, pierd banii de la stat!

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și