Condiții de neimaginat pentru muncitorii străini, tratați ca sclavi în România: „Într-o Românie în care ne certăm că nu există COVID, oamenii ăștia purtau mască” (EXCLUSIV)

Publicat: 28 07. 2020, 10:02
Actualizat: 28 07. 2020, 10:11

Cei 33 de muncitori din India care au venit să lucreze în  construcții în România, încă din luna octombri a anului trecut, trăiesc în țara noastră în niște condiții greu de imaginat, care nu respectă drepturile omului. Îngrămădiți în camere, aceștia nu au  parte de minime condiții de trai. Camere mici, băi insalubre și igrasie impregnată în pereți.

GÂNDUL.RO  a scris ieri despre revolta celor 33 de muncitori indieni din Ploiești, care acuză că angajatorul român le-a reținut pașapoartele, deoarece vor să plece la o altă companie. Oamenii se plâng că nu au primit mâncare și bani de săptămâni întregi, deși au lucrat mai bine de 10 ore pe zi, inclusiv în perioada pandemiei de coronavirus.

Lecție de umanitate

Flori Iliescu, o româncă care locuiește în Austria și care s-a întors pentru o perioadă în Ploiești, a fost cea care a asistat la protestul muncitorilor indieni. Femeia n-a stat pe gânduri și a mers să le aducă mâncare și apă.
„În momentul în care le-am adus apă, era și poliția acolo, ei au scos apa, au împărțit-o egal, fiecare câte o sticlă și s-au dus să servească poliția care era acolo. După ce au consumat apa, au strâns sticlele într-o sacoșă și le-au dus la ghenă. Într-o România unde aruncam pe geam ei au dus sticlele la gheană. Toți aveau mască, într-o Românie în care ne cercetăm că nu există COVID. Oamenii ăștia au lucrat și în perioada pandemiei. Ei nu și-au primit banii, de aici a început totul. Toată lumea știe, însă nimeni nu face nimic. Legal nu ai dreptul să le păstrezi pașapoartele. Nu se poate așa ceva, suntem barbari. Episodul cu apa m-a lăsat fără cuvinte. Există oameni care sunt normali. Oamenii ăștia sunt normali, noi suntem anormali. În momentul de față ei nici nu pot fi deportați, însă nici nu se pot angaja, pentru că nu au permise de muncă valabile, deoarece acestea trebuie să se schimbe pe viitoarea firmă și durează în jur de trei săptămâni”, a spus Flori Iliescu pentru GÂNDUL.RO.
Contactat de reporterul GÂNDUL.RO, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Lavinia Radu, a declarat că s-a deschis un dosar penal pentru șantaj, iar supravegherea cauzei se face de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.