Confederația Concordia, după asumare. R. Burnete: În ciuda poziției critice pe care o avem despre acest pachet de măsuri, rămânem parteneri de dialog
Conducerea executivă a Confederației Patronale Concordia consideră că pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul României și-a asumat, marți, răspunderea în fața Parlamentului are încă „multe aspecte problematice”, dar și-a reiterat disponibilitatea de a continua dialogul.
Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia (CPC), Radu Burnete, a transmis, miercuri, o poziție oficială față de pachetul de măsuri fiscale pe care Executivul și l-a asumat în fața Legislativului, în ședința de plen de miercuri.
CPC este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din Românie, reunind 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.
„Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a angajat ieri răspunderea în fața Parlamentului are încă multe aspecte problematice, pe care noi vom continua să le semnalăm și pe care vom continua să le discutăm cu actuala coaliție de guvernare, în speranța că le vom putea corecta. Îmi aduc aminte că în septembrie 2022, când Guvernul României a adoptat la fel de intempestiv un pachet pentru prețurile la energie, am spus că nu va trece o lună până ne vom întoarce să-l amendăm. Și așa a fost. Acum cred la fel, că aceste măsuri fiscale vor necesita multe ajustări pe măsură ce guvernanții vor înțelege unde au greșit. Ce semnalăm acum, după asumare?”, a transmis Radu Burnete.
Marcel Ciolacu a spus marți, la tribuna Parlamentului că își asumă răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile.
„Taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică”
„Tot ceea ce ține de reducerea cheltuielilor și combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor și măsurile nu ni se par foarte convingătoare. Așteptăm să ni se arate repede că ne-am înșelat și că banii vor fi cheltuiți mai eficient și evaziunea fiscală va fi redusă drastic și repede. Taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii și apoi în prețuri mai mari”, a comentat Radu Burnete.
Potrivit directorului executiv al CPC, eliminarea facilităților fiscale are aplicabilitate la câteva zile de la intrarea în vigoare a acestui pachet. „Este o gravă încălcare a principiului predictibilității fiscale. La fel de gravă ca și abrogarea prin OUG a acestui principiu. În acest al doilea caz, ne întrebăm ce face Avocatul Poporului, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu”, a transmis Radu Burnete.
Directorul executiv al CPC a critica și decizia de a creștere salariul minim aproape peste noapte. „Fără vreo referire la nivelul creșterii, ieșim dintr-unul dintre puținele mecanisme predictibile pe care le aveam: salariul minim era negociat în fiecare toamnă de partenerii sociali și intra în vigoare la începutul anului următor”, a spus Rad Burnete.
De asemenea, el s-a referit și la sistemul bancar, esențial pentru finanțarea economiei, care a aflat de pe o zi pe cealaltă și din presă că va avea de suportat un impozit și mai mare decât cel supus dezbaterii publice. „Nu înțelegem în urma căror analize sau studii de impact se iau astfel de decizii”, a comentat Radu Burnete.
El s-a referit și la amendamentul care a ridicat de marți multe reacții aprinse, respectiv pensiile private obligatorii, infirmat de premier. „Sperăm că nu este adevărat ce s-a vehiculat în spațiul public despre amendamente de ultim moment care să vizeze Pilonul II, ar fi fost profund nociv și nedemocratic”, potrivit lui Radu Burnete.
„Susținem principiile pe care Guvernul României le-a subscris acestui pachet, anume sustenabilitatea finanțelor publice și o povară egală între mediul public și cel privat, eficientizarea cheltuielilor bugetare, combaterea evaziunii și echilibrarea sistemului fiscal astfel încât să existe contribuții echitabile, însă nu credem că textul acestui pachet le reflectă așa cum trebuie, ba chiar uneori este contrar. Înțelegem nevoia Guvernului de a găsi soluții pentru criza bugetară și nici noi nu ne dorim afectarea PNRR sau suspendarea fondurile europene, însă considerăm că există soluții mai dezirabile și care nu ar fi de natură să ne afecteze competitivitatea”, a declarat directorului executiv al CPC.
„În ciuda poziției critice pe care o avem despre acest pachet de măsuri, rămânem parteneri de dialog și așteptăm din partea Guvernului, așa cum s-a angajat, să avem o consultare amplă și fără grabă despre sistemul fiscal românesc”, a conchis Radu Burnete.
Sursa foto: CPC