Guvernul României a anunțat, după o întâlnire cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare, că are în vederea introducerea unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest, pentru a sprijini companiile să poată achiziționa echipamente și utilaje necesare activității.
„Premierul Ludovic Orban a avut astăzi consultări cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare din România pe marginea instrumentelor necesare pentru asigurarea lichidităților financiare de care au nevoie companiile pentru relansarea economiei”, a transmis Palatul Victoria.
În cadrul întâlnirii, la care au participat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, discuțiile s-au concentrat asupra introducerii unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest.
„Obiectivul acestui nou mecanism este sprijinirea companiilor pentru a obține, în condiții avantajoase, finanțare pentru achiziționarea de echipamente și utilaje necesare activității. Domeniile avute în vedere sunt IT, cercetare-dezvoltare, agricultură, silvicultura și pescuit, construcții, industria prelucrătoare, cu excepția producției de alcool și tutun, sănătate și asistență socială. Consultările vor continua în perspectiva definitivării acestui mecanism de finanțare”, a transmis Guvernul, pe contul de Facebook.
La ultima ședință a Executivului, din 4 iunie, ministru Florin Cîțu a detaliat prevederile hotărârii de Guvern care aprobă normele de aplicare a Ordonanței IMM Invest și a apreciat rezultatele programului.
„Deja ați văzut că au început /…/ cifrele arată altfel, băncile și-au făcut un sistem – şi-au automatizat sistemele de aprobare a creditelor, fondul de garantare lucrează mai bine și astăzi avem 3.083 de companii care deja au beneficiat de credite și asta înseamnă că /…/ au fost folosiți din plafon 2,85 de miliarde de lei. Am spus, vă repet, anul trecut, în România, erau, din totalul de câteva, aproape 500.000 de IMM-uri, doar 25.000 aveau credite la bănci. Acest program este construit ca 40.000 de IMM-uri să aibă acces la finanțare de la bănci. Deja, din punctul nostru de vedere, este cel mai de succes program de finanțare a IMM-urilor construit vreodată în România și dacă vom merge – și sunt sigur că vom merge – la 40.000 de companii, atunci cu siguranță va fi cel mai de succes program”, a declarat, la finalul ședinței de săptămâna trecută, ministrul Florin Cîțu.