Contractele cu normă redusă vor fi taxate suplimentar. Ministrul Finanțelor: „Se limitează munca la negru”. De când se va aplica măsura
Începând chiar de luna viitoare, luna august, angajații cu normă redusă vor trebui să plătească, cu unele excepții, contribuțiile aferente unui contract cu normă întreagă, la nivelul salariului minim, conform unei ordonanțe a Guvernului de modificare a unor prevederi fiscale aprobate în ședința de vineri, 15 iulie. Măsura ar urma să crească încasările la buget, dar și să limiteze munca la negru, potrivit oficialilor.
Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de modificare a Codului fiscal, care include o serie de noi prevederi care îi vizează pe angajați, printre care suprataxarea salariilor cu normă parțială, part-time, începând chiar cu salariile încasate luna viitoare.
Ministrul Finanțelor a detaliat, în cadrul briefingului de vineri, în ce constă prevederea și ce a discutat cu mediul de afaceri în acest sens.
Este vorba de „ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții. Dacă, cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim”, potrivit lui Adrian Câciu.
„Diferența era muncă informală”
El a fost întrebat de jurnaliști să despre nemulțumirile din partea angajatorilor consultați, care spuneau că nu și-ar permite astfel de contribuții și au făcut și un apel la să se renunțe, respectiv de o estimare cu privire la ce impact va avea asupra lor și dacă astfel nu se încurajează cumva munca la negru.
„Nicidecum. Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial vă asigur că nu trăiesc din două ore contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că diferența era muncă informală. Eu cred că accentul trebuie pun pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore. Mulți dintre ei în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii”, a susținut ministrul Finanțelor.
Actul normativ – Ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale – prevede eliminarea unor excepții, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA, precum și eliminarea TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%.
Cîciu a anunţat şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august.
Ministrul Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea facilităţilor privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o modificare a excepţiilor din zona de microîntreprinderi. Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%. Cîciu a estimat că în ansamblu, măsurile vor avea efecte financiare echivalente cu 1 – 2% din Produsul Intern Brut.
Măsurile adoptate vineri au fost criticate de Opoziție. „Consider că este o greșeală fundamentală ca, în plină criză economică, în loc să vii cu facilități pentru a stimula economia, pentru a-i ajuta pe oamenii care au 10, 100 sau 1.000 de angajați, statul să vină cu poveri în plus. Nu poți să pui presiune, tot timpul, pe cei care, în mod onest, își plătesc taxele și impozitele și să îi încarci cu poveri noi, mai ales în condiţiile în care oricum nu se descurcă cu ceea ce au”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.