CONTROALE. Ministerul Finanțelor intervine după ce mai mulți beneficiari ai șomajului tehnic au pierdut calitatea de asigurat. Cine este responsabil?

CONTROALE. Ministerul Finanțelor intervine după ce mai mulți beneficiari ai șomajului tehnic au pierdut calitatea de asigurat. Cine este responsabil?
Mai mulți beneficiari ai măsurii șomajului tehnic au rămas fără calitatea de asigurat al sistemului de sănătate
Publicat: 10/07/2020, 17:29

Ministerul Finanțelor a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că a demarat controale pentru a vedea în ce condiții mai mulți beneficiari ai măsurii șomajului tehnic au pierdut calitatea de asigurat. Potrivit Finanțelor, responsabile de înregistrarea corectă a tuturor datelor sunt intstituțiile care beneficiază de informațiile transmise. Informarea vine după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat, joi, că mulți români care au primit acest ajutor financiar au rămas fără calitatea de asigurat, chair dacă angajatorii au virat contribuțiile.

Ministerul Finanțelor Publice și instituțiile din subordine au demarat o verificare a condițiilor în care mai multe persoane care au beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 au constatat că nu mai figurează asigurați în sistemul național de sănătate, au transmis, vineri, reprezentanții instituției, printr-un comunicat de presă.

„Această situație nu trebuia să apară”

Anunțul Finanțelor vine după ce, joi, CNAS informase că, deși angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, în datele importate de la ANAF în Sistemul Informatic Unic Integrat s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în şomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat „cu contribuţie zero la sănătate”.

Potrivit Ministerului Finanțelor, „din punct de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112 această situație nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurați”.

Ministerul Finanțelor precizează, în comunicatul de vineri, că „instituțiile beneficiare ale informațiilor privind contribuțiile declarate prin formularul D112 au atât dreptul, cât și obligația de a propune și solicita câmpurile necesare pentru înregistrarea tuturor contribuabililor asigurați, precum și adaptarea sistemelor informatice la modelele de declarații aprobate în comun. În acest sens, înregistrarea corectă a tuturor persoanelor care beneficiază de asigurări, cade în responsabilitatea acestor instituții”.

Recomandări în cazul „erorilor de înregistrare”

„Ministerul Finanțelor Publice furnizează celorlalți beneficiari ai informațiilor din formularul 112 datele exacte completate de contribuabili, așa cum au fost ele stabilite prin ordinul comun. În ipoteza în care au apărut, însă, și erori de înregistrare a persoanelor asigurate din cauza completării greșite de către angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declarației rectificative”, au transmis reprezentanții instituției.

Finanțele arată înspre al Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ca autoritate competentă, pentru clarificarea tuturor aspecte. „Deşi această problemă nu a fost generată de casele de asigurări de sănătate sau de sistemul informatic al CNAS, încercăm să identificăm cele mai bune soluţii”, preciza ieri Adela Cojan, preşedintele CNAS, instituție care a recomandat, de asemenea, depunerea declaraţiilor rectificative de către angajatori. „Această nouă declaraţie dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept”, au transmis reprezentanţii CNAS.

Potrivit datelor incluse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvernul Orban, numărul total de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS-CoV-2 a fost de 1.495.111, de la declararea stării de urgență, 16 martie, până la data de 1 iunie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor