O informație care circulă în aceste zile pe rețelele sociale este demontată de medici. Nicotina din țigări nu ajută fumătorii în eventualitatea infecției COVID-19.
Informația este contrazisă și de Organizația Mondială a Sănătății care spune că, de fapt, crește riscul unei pneumonii virale.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Fumătorul are un risc mai mare de a suferi de această infecție urîcioasă. Circulă pe interne tot felul de postări în care se spune că nu ar fi o perioada propice renunțării la fumat pentru că oameni sunt stresați, supărați, plictisiți. În realitate, aceasta este o perioada extraodinar de bună pentru oameni să se lase de fumat, mai ales dacă au copii. Dacă ești izolat nu ai ai pretext să ieși în pauză la o țigară, că vrei să scapi de șeful care țipă la tine”, potrivit Știrile PRO TV.
Pe de altă parte, o astfel de decizie înseamnă sevraj de nicotină. Și chiar medicii va sugerează să va administrați medicamente cu nicotină, dar într-o formă modificată: gumă cu nicotină, pasturi ori spray sublingual cu nicotină. Condiția e să le folosiți corect
„De exemplu, gumă de mestecat este mestecată pe principiul dacă e gumă trebuie să o mesteci, nu, ea trebuie ținută între gingie și obraz! Sau plasturii. Sunt mulți fumători care și-i pun și așteaptă să se întâmple ceva. Fumează o țigară și consecința e că fac un supradozaj de nicotină”, spune medicul Magdalena Ciobanu, potrivit sursei mai sus citate.