Criza forței de muncă: Se caută demolatori, pentru salarii de două ori mai mari față de câștigul mediu pe economie
Nevoia de angajați este destul de acută în continuare în România, în toate domeniile, fiind disponibile la nivel național peste 43.000 de locuri de muncă. În domeniul construcțiilor, în contextul marilor proiecte de infrastructură și de renovare, una dintre cele mai căutate meserii este cea de demolator de clădiri, job pentru care se oferă un salariu foarte bun, comparativ cu nivelul de specializare.
Demolatorii de clădiri sunt printre cei mai căutaţi muncitori în Capitală şi asta pentru că foarte multe fabrici se transformă acum în proiecte imobiliare. Este şi cazul fostei platforme industriale Aversa, de lângă Piaţa Obor, care este pe cale să fie pusă la pământ.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), sunt vacante mai bine de 2.000 de posturi de muncitor necalificat la demolarea clădirilor, pe lângă cei de care e nevoie pentru construcții.
Pentru jobul de „muncitor necalificat la demolarea clădirilor, captuleli zidarie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet” nu este nevoie de experiență (0 ani), iar nivelul de educație e gimnazial-școala generală.
„Această forţă de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero şi să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în ţările nordice”, spune Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar, citate de Observator.
Cât de mari sunt salariile
„Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească”, adaugă Floirn Buzatu, antreprenor. „Un bun meseriaş poate câştiga în România cât câştigă în străinătate. Un meseriaş în construcţii poate câştiga şi 8.000 de lei pe lună”, potrivit sursei citate.
Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, din luna mai 2022, câştigul salarial mediu brut pe ța a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).
Rata şomajului în luna iunie 2022 este încă destul de ridicată, de 5,3%, chiar dacă e pe un trend descendent, scăzând cu 0,1% față de cea înregistrată în luna precedentă (5,4%).
Nivelul de 5,3% este aproape de nivelul prepandemic, perioadă când ajunsese la un maximim de 6,7% (iunie 2020), și aproape de două ori mai mic față de recordul de la începutul anului 2009, respectiv în februarie 2010, când era de 9,6%.
Ce joburi se oferă
Se caută angajați în toate domeniile. „Nevoia este la fel de ridicată şi în sectorul HORECA, unde se caută lucrătorii comerciali, se caută barmani, ospătari. Am văzut o creştere foarte mare a numărului de locuri de muncă disponibile, în absolut toate domeniile de activitate”, spune Corina Diaconu, specialist HR, conform sursei citate.
Românii cu studii superioare pot alege din cele 2.722 de locuri de muncă pentru meserii precum inginer în diferite domenii de activitate, programator sau expert contabil. Dincolo de datele oficiale, angajatorii spun că nevoia este mult mai mare, tar din septembrie, odată cu încheierea perioadelor de concedii, oferta de job-uri se va extinde.