Apropierea Paștelui a dus la explozia prețului la carnea de miel. Chiar și așa, nu românii sunt cei mai importanți clienți, după cum se laudă producătorii.
În Gorj, mieii au început, deja, să fie scoși la vânzare, iar prețurile diferă în funcție de preferințele oamenilor.
Astfel, pentru un miel cumpărat în viu, prețul pleacă de la 23 de lei per kilogram. În schimb, dacă vorbim de un animal deja sacrificat, în carmangerii se vinde kilogramul cu prețuri cuprinse între 40 și 45 de lei.
Clienți sunt destui, spune Ioan Corneliu Elena, crescător de oi din zona Tismana, județul Gorj, și membru fondator al Cooperativei agricole Animal TIS, citat de adevarul.ro.
„Mieii sunt mai mari pentru că, în acest an, Paștele se sărbătorește mai târziu. Prețul este de 23 de lei per kilogram în viu, iar sacrificat, de 40 de lei.
Este foarte mare cererea din țările arabe. Ei cumpără în viu, la prețul de 23 de lei per kilogram. Pentru noi este convenabil pentru că vindem în cantități mari. Asociația noastră va livra în țările arabe aproximativ 10.000 de capete. Cele mai importante livrări se vor face la vară, când este Ramadanul.
Cererea este mult mai mare către țările arabe față de anii trecuți”, a precizat crescătorul de ovine.
Gorjeanul afirmă că are cereri venite și din Italia, Germania și chiar Olanda.
Din cauza cererii uriașe, cooperativa la care este asociat Ioan Corneliu Elena are în plan să construiască o fermă cu aproximativ 10.000 de capete de oi. Finanțarea va fi cu fonduri europene.
„Suntem în lucru cu fermă. Am făcut achiziția de utilaje și acum urmează construcția fermei. Investiția este de peste două milioane de euro.
Ferma va fi de creștere și îngrășare și urmează să facem și procesare. Vor fi 2.000-3.000 de capete pe ciclu, iar pe an vor fi 3-4 cicluri și se ajunge la aproximativ 10.000 de capete pe an”, explică fermierul.
CITEȘTE ȘI:
Carnea de miel, mai SCUMPĂ. Paștele 2024 se anunță a fi costisitor pentru românii cu venituri mici