Prima pagină » Social » Cu cât se vinde un PORC în iarna lui 2023/Un milion de capete sacrificate pentru masa de Crăciun

Cu cât se vinde un PORC în iarna lui 2023/Un milion de capete sacrificate pentru masa de Crăciun

Cu cât se vinde un PORC în iarna lui 2023/Un milion de capete sacrificate pentru masa de Crăciun

Pregătirile pentru masa de Crăciun deja au început, românii interesându-se cu cât se mai vinde un porc în această iarnă. Chiar dacă prețurile sunt în creștere, iar salariile stagnează, oamenii țin la obiceiuri și tradiții și le vor respecta și în 2023.

Astfel, pentru a satisface cererea, anul acesta vor fi sacrificați în jur de un milion de porci, arată datele statistice.

Cât costă un porc în 2023

De altfel, românii sunt mari consumatori de carne de porc, anual tăindu-se milioane de exemplare.

Iar iarna, în preajma sărbătorilor, multe preparate sunt nelipsite din meniul tradițional, de la friptură de porc şi jumări și până la piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi și caltaboşi.

În piață, se vorbește că preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc va fi, în decembrie 2023, undeva la 24 de lei. Trebuie spus, însă, că prețul variază foarte mult, în funcție de zonă și supermarket.

De exemplu, arată Antena 1, supermarketul online de la Mega Image vinde ceafa de porc fără os cu 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, cu 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).

La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac, 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată se vinde cu 27,95 lei.

Totuşi, trebuie precizat că a început să crească, din nou, numărul celor care cumpără carne de porc în aşa fel încât să-şi realizeze acasă produsele tradiţionale. Dacă în anii trecuți românii mergeau să se aprovizioneze de la magazine de specialitate, anul acesta ei preferă, pe cât posibil, să pregătească acasă bunătățile din porc.

În ce condiţii pot vinde porci fermierii

Pentru a respecta normele sanitare, autorităţile au impus o serie de condiţii pe care fermierii care vor să vândă porci trebuie să le respecte.

În primul rând, vânzarea de porci nu se mai realizează decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv„.

În astfel de cazuri, dau asigurări autorităţile române, „serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie”.

Totodată, persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și