Cum a crescut turismul pe litoralul românesc. Presa interbelică: „În niciun an n’a fost atâta lume pe plaja Mării noastre”

Cum a crescut turismul pe litoralul românesc. Presa interbelică: „În niciun an n’a fost atâta lume pe plaja Mării noastre”
Publicat: 26/08/2023, 11:00

Litoralul românesc începea să se dezvolte și să atragă „lume cosmopolită” în urmă cu 85 de ani, așa cum scria presa vremii, cu imagini de sezon de la malul Mării Negre. 

Turismul era pe val în anii interbelici.

„În niciun an n’a fost atâta lume pe plaja Mării noastre. Afluența e datorită aspectului tot mai european pe care-l are țărmul dobrogean al Mării Negre. În puține țări, marea are maluri mai potrivite pentru băi de nisip ca la noi. De la Constanța până la Mangalia se vor dezvolta – cu siguranță – tot mai înfloritoare stațiuni balneare”, scriau jurnaliștii publicației ”Realitatea ilustrată” (sau ”Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii”), în numărul 605 din 24 august 1938.

Revista de informații şi cultură generală, publicată pe platforma Biblioteca Digitală a Bucureștiului, cuprinde imagini generoase de la malul mării, cu turiști și infrastructura din industria ospitalității care începea să se dezvolte în perioada interbelică.

Realitatea ilustrata 24 august 1938

Pe litoral într-o oră: ”Marea Neagră devine ștrandul bucureștenilor”

Pe lângă mașini și trenuri, existau deja de câțiva ani curse regulate aeriene din Capitală spre litoral. Într-o reclamă publicată în „Adevărul”, nr. 16428 din 20 august 1937, bucureștenii erau invitați să-și petreacă weekendul pe malul Mării Negre.

„Marea Neagră devine ștrandul bucureștenilor grație avioanelor LARES:. Plecați dimineața la 7 45. Sosiți la Constanța la 8.45. Puteți fi în costum de baie la ora 9. După o zi pe plaja minunată a mării, plecați din Constanța la 17.45 și sunteți la București la 18:45. Profitați de tehnica modernă pentru sănătatea și odihna dv. Duminicile curse suplimentare”, arăta reclama companiei aviatice, strămoașa TAROM.

LARES este un acronim pentru Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat, numele sub care compania națională de transport aerian a României a funcționat între 1930 și 1937. Prin reorganizare, între 1937 și 1946 fost denumită Liniile Aeriene Române Exploatate cu Statul.

Spre finalul anilor ’30, numărul hotelurilor din România și cel al lucrătorilor din HoReCa erau semnificative, așa cum se poate vedea în „Anuarul statistic al României din 1939 şi 1940”, publicat pe aceeași platformă.

În toată țara, numărul întreprinderilor industriale și comerciale era de 273.227, iar acestea aveau aproape un milion de angajați (947.739).

România avea la acea dată 28.731 de hoteluri, restaurante, cârciumi și cafenele, cu 28.731 de lucrători. În Dobrogea funcționau aproape 10% dintre acestea, respectiv 2.342 de hoteluri, restaurante, cârciumi și cafenele, cu 4.507 angajați.

Ca unități de cazare, erau în toată țara 668 de hoteluri, hanuri, pensiuni, unde lucrau 3.755 de persoane.

Bucureștiul avea 74 de hoteluri, hanuri și pensiuni, cu 1.024 de angajați, conform sursei citate.

Excedent al turiștilor străini

În anul 1936, au intrat în România 104.427 de călători străini, faţă de 54.738 de români plecați în străinătate, după cum arată cartea de specialitate „Istoria comerțului şi turismului”, de Filip Pațac.

Statisticile vremii includ și cetățenia turiștilor care veneau în România: polonezi – 29.462, unguri – 15.665, cehoslovaci – 11.811, iugoslavi – 9.244, germani – 6.832, bulgari – 5.479, austrieci – 4.672, palestinieni – 4.480, turci – 3.019, alte naționalități – 13.763 (statistica Oficiului Național de Turism).

Rezulta un excedent de 49.689 de persoane. 55% din numărul călătorilor străini erau vizitatorii Capitalei şi ai stațiunilor balneoclimaterice şi numai 45% vizitatori pentru restul ţării. Situația era departe de a fi satisfăcătoare. Nici vizitatorii români nu frecventau în număr mare aceste stațiuni.

Conform sursei citate, din cele 208 stațiuni balneoclimaterice şi turistice trecute în statistică, abia în 28, numărul vizitatorilor români şi străini a trecut de 1.000 în anul 1936.

În mod evident, veniturile din valorificarea patrimoniului turistic erau mici, în comparație cu alte state europene: în bugetul Elveției, erau pe primul loc, iar în Franța, era una din principalele resurse.

Exista la acea vreme Oficiul Național de Turism (ONT), care avea sarcina de a moderniza și dezvolta stațiunile, pe lângă demersurile statului pentru creșterea rețelei de transport rutier, feroviar, navigabil, aerian, dar nu numai.

În 1937, numărul oficial al vizitatorilor din Mangalia era de 4.000.

Ulterior, după 1949, trecerea la economia planificată a cuprins şi turismul. În anul 1948, a luat ființă Oficiul Național de Turism (ONT) „Carpați”, ca întreprindere de stat, subordonată Ministerului Comerțului Exterior, având ca sarcină organizarea şi îndrumarea circulației turistice interne şi mai ales internaționale, cu intenția vădită de afirmare a vocației turistice a României pe plan internaţional.

Capacitatea de cazare turistică ajunsese, în toată țara, în 1970, la 248.434 de locuri, dintre care 85.511 în hoteluri, iar în 1989, la 418.944 de locuri, dintre care 168.895 în unități hoteliere, conform sursei citate.

Numărul oficial al turiștilor din țară care alegeau unități de cazare crescuse de la 5.444.000 în 1970 la 11.597.000 în 1989.

Numărul cetățenilor străini care au vizitat România a fost de circa 2,3 milioane în 1970, 3,9 milioane în 1974 şi aproape 5 milioane în 1980. Dintre aceștia, din ţări capitaliste au fost 378.000 în 1970, circa 620.000 în 1974 şi 780.000 în 1980.

În 1975, dispunerea în teritoriu a principalei baze materiale de cazare a turismului era: 54% pe litoral, peste 13% în stațiuni balneoclimaterice, 7% în stațiuni de munte şi 26% în oraşe şi pe trasee turistice.

Până la schimbarea regimului comunist, pe litoral s-au făcut amenajări şi dezvoltări în Mamaia, Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Mangalia, Tulcea și s-au construit stațiuni noi: Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Cap Aurora, hoteluri, căsuțe, campinguri și sate de vacanță.


CITEȘTE ȘI:

Subteranele Bucureștiului. ”Porțile Timpului”, pasajele energetice și tunelurile de fugă ale lui Nicolae Ceaușescu

Secretul numelui stațiunii Costinești. Ce legătură are cu un primar al Bucureștiului, care a ajuns ministru al Finanțelor

Care este cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc și cine a pus piatra de temelie

Istoria vilei ”Carola” din Sinaia, locul întâlnirilor amoroase dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu. Ce legătură a avut Yehudi Menuhin cu vila ridicată de fostul valet al prințului Dimitrie Ghica

Secretele Cazinoului din Sinaia. Tunelul prin care erau trecuți banii și amantele, sinuciderile ascunse și arginții din fântâna arteziană

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text