EXCLUSIV VIDEO | Cum ajută banii din PNRR ca spitalele să nu mai fie sufocate de pacienți. Andrei Baciu: ”Va fi o atenție specială pe investiții în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii”
This browser does not support the video element.
Presiunea pe spitale, în general, și pe unitățile de primiri urgențe, în special, va scădea odată ce cabinetele medicilor de familie și policlinicile vor fi dotate, cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Românii au fost obișnuiți să meargă direct la spital în caz că se simt rău, pentru că știu acolo există personal calificat și dotări care să-i ajute.
“Dacă este să vorbim conceptual, sistemele de sănătate se împart în trei mari părți: prima parte – sistemul primar, medicină primară, vorbim de medicina de familie în principal, a doua parte – ambulatoriile, adică diversele policlinici cu care suntem obișnuiți, și ultima parte, spitalul”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Gândul Exclusiv.
Andrei Baciu a subliniat că probleme de sănătate trebuie tratate în funcție de gravitate.
“Crescendo, vorbim și de adresabilitate în funcție de gravitatea patologiei. Ce înseamnă asta? Pentru chestii simple, te duci în primul sistem. Dacă medicul de familie nu le poate rezolva, te duci la un ambulatoriu, te duci la o policlinică și ai o consultație, eventual faci și niște investigații care se pot face acolo, iar dacă lucrurile sunt realmente complicate, abia atunci ajungi în spital”, a exemplificat Andrei Baciu.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a explicat și de ce românii “sar” peste primele două etape și la orice problemă dau fuga la spital.
“În ultimii ani, nu s-a pus focus și nu s-a acordat prea multă atenție primelor două etape, la nivel de investiții. Motiv pentru care, mare parte din investiții concentrându-se în spitale, cumva era în reflex firesc să te gândești: «Mă duc direct în spital, pentru că acolo au aparatură, au chestii de imagistică, au absolut ce le trebuie, în comparație cu partea de policlinică sau cu medicina de familie»”, a spus Andrei Baciu.
Odată cu banii pe care România îi va primi din Planul Național de Redresare și Reziliență, situația se va schimba, a opinat Andrei Baciu, la Gândul Exclusiv.
“PNRR are o atenție specială către aceste două părți, vorbim de investiții, de dotări în 3.000 de cabinete de medici de familie – sunt peste 10.000 în România, deci va face diferența chestia asta. La fel, în ambulatorii sunt investiții semnificative care se fac și sigur că ambulatoriile, bună parte dintre ele, țin și de spitale. Deci, oricum ar fi, se vor crea condiții care să facă diferența și în aceste două etape”, a mai spus Andrei Baciu.
Conform Ministerului Sănătății, 55 de ambulatorii de specialitate vor primi bani din PNRR pentru a fi modernizate, extinse, dotate sau chiar construite de la zero. Bugetul total este de aproape 514 milioane de lei.
Urmărește interviul integral:
CITEȘTE ȘI: