Cum arată locul detenției și execuției soților Ceaușescu la 32 de ani de la condamnarea la moarte? Curioșii pot să facă un tur virtual al fostei unități militare din Târgoviște
Locul unde soții Ceușescu au fost arestanți, condamnați și executați în urmă cu 32 de ani a fost transformat în expoziție, care respectă cu un grad mare de autenticitate atmosfera acelor vremuri.
- Cei care doresc să rememoreze evenimentele din decembrie 1989, la care au fost martori doar prin difuzările de la televizor, sau vor să vadă locul în care soţii Ceauşescu şi-au petrecut ultimele zile din viaţă sunt așteptați să viziteze expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”.
- Aceasta este organizată în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, de sub umbrela Consiliului Județean Târgoviște.
- Responsabilii au realizat chiar și un tur virtual al sălilor unde cuplul prezidențial comunist și-a aflat sfârșitul.
Cazarma UM 01417 din Târgoviște a fost unul dintre centrele nervoase ale Revoluției române de la 1989, acesta fiind locul unde își va găsi sfârșitul cuplul dictatorial care se găsea în fruntea regimului totalitar din România, Nicolae și Elena Ceaușescu, în 25 decembrie 1989.
Conform descrierii publicată de instituție, piatra de temelie a clădirii a fost așezată, în octombrie 1907, în prezența a două figuri emblematice ale istoriei României, moștenitorul tronului, principele Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), în acel moment Inspector General al Cavaleriei, și Ministrul de Război, Generalul Alexandru Averescu (1859-1938), clădire care, din anul 1910, va găzdui Școala de Ofițeri de Cavalerie „Ferdinand I”.
Cronologia ultimelor zile din viața soților Ceaușescu
Târgoviște este locul unde au ajuns soții Ceausescu în 22 decembrie 1989. Pe fondul stării de spirit revoluționare a populației, a continuării represiunii, a anunțării sinuciderii ministruluiapărării naționale, generalul Vasile Milea,circa 70-80.000 de bucureșteni ocupă străzile, în vreme ce mulțimi de manifestanți protestează împotriva regimului în întreaga țară, arată prezentarea curatorilor expoziției.
„La ora 12:06, cuplul Ceaușescu părăsește sediul Comitetului Central al P.C.R. și ajungând după un periplu mai lung la Târgoviște. O oră mai târziu, TVR începe să difuzeze mesaje împotriva regimului și să sprijine forțele îndreptate împotriva dictaturii ceaușiste. În ritm rapid, instituțiile statului trec de partea revoluției. Sunt constituite mai multe structuri de putere și difuzate mai multe programe revoluționare.
La ora 13:00, Târgoviștea începe să se racordeze revoluției, fiind ocupat, în primă instanță, sediul Comitetului Județean de Partid, apoi și celelalte locuri simbol ale puterii comuniste, inclusiv sediile Miliției.
La ora 13:50, Miliția Județeană Dâmbovița este informată de prezența soților Ceaușescu la Centrul de Protecția a Plantelor de lângă Târgoviște.
La ora 14.30, soții Ceaușescu sunt preluați de către un echipaj al Miliției din Târgoviște și transportați în pădurea Rățoaia. În timp ce la București puterea este asumată de către o organizație ad-hoc care-și va spune Frontul Salvării Naționale (F.S.N.) și de către un for executiv intitulat Consiliul F.S.N. (fiind difuzat și Comunicatul către țară al acestuia care pune accept pe procesul de democratizare, pluripartidism, reforme politice și sociale) condus de Ion Iliescu, iar în țară puterea comunistă este înlăturată.
La ora 17:45, soții Ceaușescu sunt duși la sediul Inspectoratului Județean Dâmbovița al Ministerului de Interne, iar ulterior în cazarma UM 01417, unde sunt puși sub pază strictă.
La ora 19.30, colonelul Andrei Kemenici, comandantul unității, îi raportează generalului Victor Stănculescu cu privire la deținerea soților Ceaușescu în unitatea pe care o conducea. Informația va fi ulterior difuzată, cu rezerve privind autenticitatea sa, la Televiziunea Română.
În cursul serii, începe o perioadă confuză, în care circulă numeroase zvonuri, adeseori propagate prin intermediul TVR, în special cu privire la existența unor teroriști care trag în manifestanții pașnici, se execută foc de armă, adeseori lipsit de coordonare, este raportat un război electronic și psihologic.
Puțin după miezul nopții (ora 0,15) și în cursul dimineții (ora 6,45) este executat foc de armă asupra UM 01417 din Târgoviște, soldate cu răniți din rândul militarilor. Luptele vor continua în următoarele zile în întreaga țară împotriva unor luptători cunoscuți sub numele generic de „teroriști”, fiind raportate victime din rândul populației civile și al militarilor. Sunt atacate unități militare, patrule, grupuri de manifestanți, inclusiv la Târgoviște, unde UM 01417 este din nou victima unui atac la data de 24 decembrie 1989, atac în urma cărora s-au înregistrat doi răniți, unul dintre aceștia pierzându-și viața ulterior. Unitățile Ministerului de Interne, inclusiv ale Securității sunt integrate Ministerului Apărării Naționale. Totodată, se încearcă preluarea întregului armament de la populație și se decretează încetarea completă a focului. Ion Iliescu semnează Hotărârea de constituire a Tribunalului Militar Excepțional menit să-i judece pe soții Ceaușescu.
În ziua de Crăciun, Tribunalul Militar Excepțional îi judecă pe Nicolae și Elena Ceaușescu care sunt acuzați de infracțiunea de genocid, prevăzută de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c(sunt menționate peste60.000 de victime), subminarea puterii de stat prevăzută de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de acțiuni armate de natură să slăbească puterea de stat, infracțiunea de acte de diversiune prevăzute de articolul163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea său aducerea în stare de neîntrebuințare, în întregime sau în parte, prin explozii sau orice alt mod al instalațiilor industriale sau a altor bunuri de natură să aducă în oricemod atingere securității statului, infracțiunea de subminare a economiei naționale, prevăzută de articolul 165, Cod Penal, prin faptul că aufolosit o organizație din cele prevăzute de articolul 145,Cod Penal, ori de a împiedica activitatea normală aacestora de natură să submineze economia națională apoporului român.
Cei doi acuzați au declinat orice responsabilitate în ceea ce privește acuzațiile ce li se aduceau și au susținut că nu vor răspunde decât în fața Marii Adunări Naționale, forumul suprem al regimului pe care-l conduseseră. Aceștia au acuzat existența unei lovituri de stat organizată de o bandă de „trădători de țară”, cu sprijinul unor servicii de spionaj străine. Procesul a fost unul expeditiv, stenograma acestuia dând impresia că sentința era cunoscută dinainte. Adeseori judecătorul sau avocații apărării își asumau rolul procurorului, lansându-se în acuzații la adresa celor doi inculpați. Criticii acestui proces l-au asemănat cu procesele staliniste, fiind chiar denumit ultimul proces stalinist din Europa, în vreme ce adepții săi l-au considerat un proces revoluționar, generat de starea de spirit revoluționară a populației și de luptele de stradă care încă mai continuau.
Nicolae și Elena Ceaușescu au fost în final condamnați la moarte. Ei au fost executați la ora 14:45, în incinta unității militare din Târgoviște, informația fiind televizată în cursul serii”, arată sursa citată.
Decizia a fost anunțată și prin comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr, 3 din 26 decembrie 1989:
„Luni, 25 decembrie 1989, a avut loc procesul lui Nicolae Ceauşescu şi al Elenei Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar.
Capetele de acuzare au fost:
- Genocid – peste 60 000 de victime.
- Subminarea puterii de stat prin organizarea de acţiuni armate împotriva poporului şi a puterii de stat.
- Infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc.
- Subminarea economiei naţionale.
- Încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine.
Pentru aceste crime grave săvîrşite împotriva poporului român şi a României, INCULPAŢII NICOLAE CEAUŞESCU ŞI ELENA CEAUŞESCU AU FOST CONDAMNAŢI LA MOARTE şi confiscarea averii.
Sentinţa a rămas definitivă şi a fost executată.”
„Spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu”
Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, este organizată în toate sălile cazarmei, de la camera unde a fost făcut consultul medical, în cea unde au dormit și au luat masa, și în cea unde a avul loc „procesul”, unde este încă mobilierul original.
În curte, în spatele clădirii principale, se poate vizita locul unde au fost executați soții Ceaușescu, se văd în zidul anexei inclusiv unele urme ale gloanțelor trase de plutonul de execuție, iar jos este desenat conturul aproximativ al trupurilor neînsuflețite.
O galerie foto cu descriere relevante a fost publicată de comunitatea Rezistența urbană, care a vizitat locul istoric în luna aprilie.
Expoziția poate fi vizitată și de la distanță:
Turul virtual poate fi făcut aici.