Prima pagină » Social » Cum își racolează traficanții de carne vie victimele. Mărturia zguduitoare a unei tinere: „Te umple de cicatrici și vânătăi, eventual ți se taie o mână și un picior și ajungi la cerșit” (EXCLUSIV)

Cum își racolează traficanții de carne vie victimele. Mărturia zguduitoare a unei tinere: „Te umple de cicatrici și vânătăi, eventual ți se taie o mână și un picior și ajungi la cerșit” (EXCLUSIV)

România este țara care exportă cele mai mai multe persoane traficate în Uniunea Europeană. De 30 de ani țara noastră este fruntașă în topurile persoanelor exploatate. Cele mai multe dintre victime nu reușesc să mai scape cu viață din ghearele traficanților, iar cele care o fac rămân cu sechele pe viață. Autoritățile închid ochii, iar statisticile se bat cap în cap. În schimb, traficanții mizează pe ceea ce fetelor le lipsește: afecțiunea parentală. Iar metoda loverboy este cea mai simplă și eficientă.

Larisa Butnariu este una dintre tinerele care se luptă cu traficul de carne vie de ani de zile. Ea însăși a fost traficată. GÂNDUL.RO i-a scris povestea tinerei plasată în rețelele de prostituție de propriul soț (DETALII AICI). În prezent, Larisa se luptă cu un sistem șubrezit până la os și încearcă să le ajute pe fetele care trec prin acest coșmar.

”Lasă, că și ei îi pace”

Românii închid ochii la traficul de carne vie, iar de cele mai multe ori o știre cu ”tânără traficată” se transformă în motiv de bășcălie pe rețelele de socializare. La doar 25 de ani, Larisa e de o forță ieșită din comun. Vrea să i se facă dreptate: pentru sutele de fete care ajung în mâna traficanților de carne vie și care ar putea să fie viitoarele victime.

Că vorbim de un caz de trafic, de pedofilie sau viol, românul va reacționa în derâdere și va spune că „lasă, că și ei i-a plăcut și acum se victimizează”. Oamenii nu știu că atunci când ești coopatată într-o astfel de rețea ajungi să iei parte la anumite etape, inclusiv la răpirea copilului unei alte victime sau la traumatizarea propriei tale familii, spune Larisa Butnariu.

Realitatea din spatele rețelelor de carne vie

Traficul de persoane este un fenomen în creștere în România, despre care se vorbește prea puțin. Rețelele de carne vie românești au devenit cele mai prolifice și puternice din Europa, iar cele mai multe dintre victime sunt minore. Copile păcălite să plece pe un drum de pe care cu greu mai pot ieși.

Românii nu știu aceste lucruri. La noi nu se face diferența între prostituată și victimă. Sunt și studente care pică în asemenea plase. La noi Brăila, Timișoara, Suceava, Constanța, Aradul sunt hiperpopulate de traficanți.La fel si în București, acolo e raiul lor. Cei mai numeroși și periculoși sunt traficanții din Brăila, spune Larisa.

Mulți dintre traficanți folosesc rețelele sociale pentru a-și racola victimele. Majoritatea fetelor traficate provin din România, Bulgaria și Ungaria: „Un copil care este postat foarte mult pe rețelele sociale este o țintă foarte sigură pentru traficanți”, explică Larisa.

Potrivit fundației ”Ușa Deschisă”, 75% dintre victime sunt traficate pentru sex, iar 46% își cunosc agresorul.

Loberboy, ce mai eficientă metodă

Loverboy este cea mai eficientă metodă în racolarea fetelor, o spune șiLarisa. Totul începe cu o poveste de dragoste, în care fetelor li se promite căsătoria și întemeierea unei familii. Un viitor fără grija zilei de mâine, împreună pentru totdeauna, la muncă, în Europa.

Loverboy e cea mai simplă metodă. Multora le este promis că vor fi împreună la bine și la greu, ceea ce înseamnă mult pentru o fată care nu a avut parte de afecțiunea părinților. Asta pentru că marea majoritate a părinților din multe zone ale țării sunt plecați în străinătate, iar copiii nu au parte de afecțiunea necesară. Bunicii au prins alte timpuri, nu înțeleg ce înseamnă un loverboy. Traficanții mizează pe afecțiunea care le lipsește acestor fetele. România, din păcate, este educată pe partea feminină că femeia trebuie să se mărite cu unul cu bani. Ele nu sunt învățate despre ce înseamnă independența. Aici trebuie umblat undeva la sistemul de valori, spune Larisa Butnariu.

Sechelele cu care rămân victimele

Multe dintre tinerele care reușesc să scape cu viață din ghearele traficanților de carne vie rămân cu sechele pe viață.

„Cele mai grave forme de sechele cu care am rămas sunt coșmarurile. Timp de șase luni de zile am avut coșmaruri groaznice. O perioadă lungă aveam impresia că sunt urmărită la fiecare secundă pe stradă.Ce mi-a rămas cel mai viu în memorie, este că, în ciuda faptului că am pătimit atâta din cauza lui tata, atunci când am primit mesaj de la unul dintre traficanți cu o poza de-a tatălui meu și cu întrebarea „Ăsta e tactu?” am rămas cu un șoc puternic. Îmi era frică că va păți ceva. Să-ți amenințe familia este un mod de-a lor de a acționa foarte mârșav și murdar. Avantajul lor este că ei sunt mulți, noi puține. Este efectul de haită. Dacă unul dintre ei e atacați sar zece, dacă noi, victimele, suntem atacate nu sare nimeni”, spune Larisa.

„Eventual ți se taie o mână și un picior și ajungi la cerșit”

Zeci de tinere care au fost în mâna traficanților îi cer ajutorul Larisei. Statul de multe ori închide ochii în loc să acționeze. 90% dintre ele ajung peste hotare. „În România se câștigă 200 lei pe oră, în afară dublu. Pentru traficanți e mai convenabil, mai ales că au rețelele extinse”. În schimb, cele care refuză să iasă la prostituție sunt bătute până la sânge:

Te umple de cicatrici și vânătăi, eventual ți se taie o mână și un picior și ajungi la cerșit. Până la omor sunt mai mulți pași. Se încearcă șantajul, amenințarea, prima palmă, apoi se ajunge la o bătaie serioasă, apoi înfometarea, de la înfometare te duce în zona cu cerșetorii și apoi te întoarce pe trafic. Și dacă nu faci față pe trafic te omoară”, spune Larisa.

În 2019, raportul Statelor Unite pentru România privind traficul de persoane a retrogradat țara noastră și a inclus-o în Nivelul 2 a Listei de monitorizare.

  • Guvernul nu a avansat. Autorităţile au identificat un număr considerabil mai mic de victime, continuând declinul multianual al acestor eforturi.
  • Corupţia endemică şi presupusa complicitate la infracţiuni de trafic de persoane au continuat nepedepsite, în special în cazul funcţionarilor publici care exploatau minore aflate în centre de plasament de stat.
  • Judecătorii nu au beneficiat de pregătire specializată pentru cazurile de trafic de persoane şi lucrul cu victimele, ceea ce a avut efecte negative asupra protecţiei martorilor, returnării victimelor şi condamnării traficanţilor.
  • Insuficienta finanţare de către guvern a serviciilor de asistenţă şi protecţie a continuat să fie o problemă, lăsând majoritatea victimelor neprotejate, predispuse la noi traume şi vulnerabile la noi acte de trafic de persoane.

În spatele cifrelor

De multe ori cifrele autorităților române cu raportările din afară se bat cap în cap. ANITP spune că în Germania au fost traficate în total 51 de victime, dar un raport al Departamentului de Stat al SUA arată că doar la nivelul traficului sexual au fost identificate 63 de victime din România: Germania(79), Bulgaria (66), România (63), Nigeria(61).

Un raport ANITP arată că la nivelul anului 2019 au fost identificate 698 de victime, iar 47% la sută sunt victime minore.

Ponderea minorilor victime crește de la 43% în 2018 la 47% în 2019, majoritatea fiind de gen feminin.În anul 2019, statul roman, prin autoritățile competente, împreună cu organizații ale societății civile au înregistrat 698 de victime identificate formal, o valoare cu 40% mai mare decât anul anterior (497 victimeidentificate în 2018). Pentruprima oară în ultimii 3 ani, se observă o curbă ascendentă a populației victimelor identificate, se arată într-un raport ANITP pe 2019.

GÂNDUL.RO a solicitat la ANITP numărul solicitărilor din 2020 către instituție, privind traficul de carne vie. De asemenea, am întrebat, câte dintre acestea, în urma analizelor, au mers către DIICOT. Când vom avea un răspuns îl vom publica.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și