Cum poate fi PĂCĂLIT aparatul etilotest. Sfaturile polițiștilor pentru șoferii care se urcă băuți la volan
Mulți șoferi consideră că aparatul etilotest poate fi păcălit, iar unii dintre ei chiar caută pe Internet informații despre acest subiect.
Polițiștii le vin în ajutor cu un sfat extrem de prețios.
Păcălirea etilotestului, o legendă
Aproape că nu există zi să nu avem câte o știre despre șoferi prinși sub influența alcoolului. Mulți români se urcă băuți la volan, crezând că lor nu li se poate întâmpla nimic. Și, de cele mai multe ori, are loc exact opusul.
Mai grave sau nu, accidentele rămân, iar efectele lor pot provoca daune ireparabile, dacă vorbim despre vieți omenești pierdute.
Ca să preîntâmpine incidentele nedorite, polițiștii organizează razii în trafic cu regularitate. Astfel, mulți șoferi au ajuns să considere aparatele etilotest ca fiind cel mai mare dușman.
Și, așa, mulți ajung la căutarea unor metode de a păcăli etilotestul. Dar, oare, este posibil?
Trucurile despre care se povestește pe TikTok și alte rețele de socializare sunt, de fapt, legende. Polițiștii afirmă răspicat și dau asigurări că aparatul etilotest nu poate fi păcălit în niciun fel, indiferent de ce susțin unii sau alții, șoferi cu experiență și în trafic, dar și în cârciumi.
Etilotestul transformă etanolul din respiraţia unei persoane în acid acetic şi apă. În urma acestei reacţii chimice, se obțin informaţii precise cu privire la nivelul de alcoolemie din sângele celui testat.
Chiar și așa, românii rămân originali și promovează pe Internet tot felul de metode/trucuri sigure de păcălire a aparatului etilotest.
Unele din ele sunt amuzante, altele au șanse mici spre zero de reușită.
Se spune că aparatul etilotest poate fi păcălit dacă inspirăm puternic înainte și apoi suflăm tare în etilotest. Însă, cei care susțin această teorie nu țin cont de un aspect important – suflarea în aparatul etilotest se face de faţă cu echipajul de Poliţie, care se asigură că şoferul face verificarea în mod corespunzător.
Mai departe, mulți zic că persoanele masive rezistă mai bine la alcool, dar polițiștii îi sfătuiesc, totuși, pe acești șoferi să nu-și riște permisele de conducere. Mai ales că, la cel mai mic dubiu, există și opțiunea de a merge la spital pentru recoltarea probelor de sânge.
În fine, consumul de usturoi, oțet sau apă de gură intră la categoria „bancuri cu șoferi” și nu pot stârni decât zâmbete printre polițiștii rutieri.
Poliția dă asigurări că apa, usturoiul și/ sau guma de mestecat nu pot, în niciun fel, să scadă nivelul de alcool din sânge!