Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunță că, în cazul în care traseul spre locul de muncă al unei persoane trece printr-o localitate carantinată, respectiva persoană poate folosi o adeverință de la angajator pentru a ajunge la destinație, fără însă a staționa în zona izolată de autorități.
Cineva care nu domiciliază într-o localitate aflată în carantină și dorește să traverseze o altă localitate aflată în carantină pentru a ajunge la locul de muncă trebuie să prezinte forțelor de ordine o adeverință de la angajator.
Potrivit GCS, în fiecare ordin de carantină al unei localități există o normă care se referă la tranzitarea localității, fiind interzisă oprirea în localitate.
De asemenea, în adeverința de angajator trebuie completate și căile de circulație pentru tranzit.
Modelul adeverinței de la angajator care poate fi folosit este cel din perioada stării de urgență.Măsura se aplică și în cazul celor care vor să tranziteze localitățile carantinate din jurul Bucureștiului pentru a ajunge la muncă.
Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a actualizat, vineri, lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic mare. Printre ele se află Italia, Ungaria și Austria, iar cine în România din statele aflate pe listă trebuie să intre în carantină.
În zona galbenă, pentru care se impune carantină la domiciliu/ locaţia declarată pentru 14 zile, se află următoarele state:
Muntenegru, Polinezia Franceză, Andorra, Luxemburg, Austria, San Marino, Elveția, Georgia, Liechtenstein, Slovenia, Cehia, Polonia, Guam, Croația, Italia, Franța, Portugalia, Armenia, Lituania, Iordania, Macedonia de Nord, Ungaria, Bulgaria, Serbia, United States of America, Bosnia si Herzegovina și Danemarca.