Prima pagină » Social » Cum s-a împărțit riscul de SĂRĂCIE între regiunile României. Zonele cu cea mai mare dezvoltare de la aderare

Cum s-a împărțit riscul de SĂRĂCIE între regiunile României. Zonele cu cea mai mare dezvoltare de la aderare

Cum s-a împărțit riscul de SĂRĂCIE între regiunile României. Zonele cu cea mai mare dezvoltare de la aderare

România se remarcă la nivelul blocului comunitar prin cea mai mare diferență a valorii indicatorului de risc de sărăcie și exclusiune socială între capitală și nivelul național. Astfel, dacă, în medie, locuitorii din toate capitalele UE sunt mai puțin expuși problemelor financiare, ecartul este cel mai mare între regiunea București – Ilfov și media pe țară, potrivit celor mai recente cifre agregate de biroul european de statistică, Eurostat.

România este reprezentantă de trei regiuni în top 10 al zonelor celor mai expuse riscului de sărăcie și excluziunii sociale din Uniunea Europeană, în 2023, potrivit Eurostat.

Prima regiune din România din top 10, aflată pe locul 3, este regiunea Sud-Est, cu 45,3% risc, față de 60,3% în Guyana (Franța) și Calabria (Italia), cu 48,6%. Pe locurile 8 și 9 se află regiunile Sud-Vest Oltenia (40,5%) și Nord-Est (38,%).

Nivelul indicatorul la nivelul întregii populații UE – aproximativ 94,6 milioane de persoane din 2023 – a fost de 21,4%. Cu alte cuvinte, 21,4 din 100 de europeni erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială.

După cum precizează Eurostat, la nivel regional, cele mai mari cote regionale de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, dintre regiunile clasificate la nivelul 2 al nomenclatorului unităților teritoriale pentru statistică (NUTS 2), au fost înregistrate în regiunile ultraperiferice franceze, în sudul Italiei și în regiunile rurale românesti.

În 2023, oamenii care locuiesc în regiunile capitale ale unor țări ale UE erau, în general, mai puțin probabil să fie expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială decât omologii lor care trăiesc în restul țării. Această disparitate a fost cel mai pronunțată în România, unde rata națională a fost de 32,0%, față de doar 12,3% în regiunea București-Ilfov. În mod similar, în Polonia, rata națională a fost de 16,3%, în timp ce în Varșovia a fost de doar 8,9%. În Croația, rata națională a fost de 20,7%, în timp ce în Zagreb a fost de 11,9%.

În schimb, tendința opusă a fost observată în Belgia și Austria, unde ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială în regiunile capitale, Regiunea Bruxelles-Capitală (37,6%) și Viena (29,5%) a fost semnificativ mai mare decât mediile naționale de 18,6% și, respectiv, 17,7%.

Situația la nivel național

Per ansamblu, România a înregistrat în 2023, conform Eurostat, o rată de risc de sărăcie de 32%, față de media europeană de 21%. Indicatorul arată o dezvoltare incontestabilă față de anii de început ai aderării la Uniunea Europeană, respectiv o scădere de la 44,2% în 2008, potrivit Profit.ro.

Pe regiuni, București-Ilfov a resimțit o reducere spectaculoasă a ratei de risc de sărăcie, de la 34% în 2008 la 12,3% în 2023. Și regiunile mai defavorizate au înregistrat și ele o scădere a ratei sărăciei. În Nord-Est, aceasta a scăzut masiv, de la 55,5% în 2008 la 38,7% în 2023. Dar în Sud-Est, a scăzut doar de la 46,7% la 45,3% în același interval.

În Sud-Vest Oltenia, rata a scăzut de la 56,6% în 2008 la 40,5% în 2023, iar regiunile Nord-Vest și Centru au înregistrat scăderi considerabile, ajungând în 2023 la 24,7% și 31,9%, respectiv.

De precizat că Nord-Vestul, cu un ritm susținut de reducere a sărăciei, beneficiază de o economie diversificată și de o integrare mai bună în rețelele economice europene. Regiunea Sud-Muntenia a redus rata sărăciei de la 46% în 2008 la 32,9% în 2023, într-un ritm mai lent în comparație cu alte regiuni. Regiunea Vest a înregistrat o scădere moderată, de la 34,3% în 2008 la 27,6% în 2023, potrivit sursei citate.

Potrivit metodologiei europene, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) este un indicator compozit adoptat la nivelul Uniunii Europene pentru atingerea Obiectivului Europa 2030 privind combaterea sărăciei și excluziunii sociale. Indicatorul reflectă ponderea din populație a persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Persoanele incluse în acest indicator sunt cele care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • Au venituri disponibile mai mici decât pragul de sărăcie. Pragul sărăciei relative a fost în 2023 de 19.433 de lei pe an (1.619 lei pe lună/persoană).
  • Se confruntă cu deprivare materială și socială;
  • Trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii (pentru persoanele cu vârsta între 0 și 64 de ani).

Deprivarea materială și socială se referă la persoanele și gospodăriile care nu își pot permite cel puțin 7 din cele 13 elemente esențiale pentru un trai decent, din cauza lipsei resurselor financiare:

  • Acoperirea cheltuielilor neprevăzute;
  • Posibilitatea de a plăti o săptămână de vacanță pe an;
  • Achitarea la timp a chiriei, ipotecii sau facturilor la utilități;
  • Consumul de carne, pește sau echivalent vegetarian cel puțin o dată la două zile;
  • Încălzirea adecvată a locuinței;
  • Deținerea unui autoturism pentru uz personal;
  • Înlocuirea mobilei uzate;
  • Accesul la internet acasă pentru uz personal;
  • Înlocuirea hainelor vechi sau uzate cu altele noi;
  • Deținerea a două perechi de încălțăminte (inclusiv una pentru orice vreme);
  • Cheltuirea unei sume de bani pentru propria stare de bine;
  • Participarea regulată la activități de petrecere a timpului liber;
  • Întâlniri cu prietenii sau familia cel puțin o dată pe lună pentru socializare.

Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și

Digi24
Câți soldați nord-coreeni au fost uciși de ucraineni în două zile. Declarațiile serviciilor de informații militare de la Kiev
Cancan.ro
Pensiile care cresc până de Revelion! Ei sunt pensionarii care vor primi mărirea până pe 31 decembrie 2024
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
Adevarul
Revolta unui român: „Voi câți bani le dați celor care vă pun benzină? Eu m-am simțit prost”
Wowbiz
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Antena 3
Un avion a aterizat de urgență la jumătatea traseului pentru că pasagerii n-au mai suportat mirosul celor 100 de porci din cală
Digi24
Ce șanse are Nicușor Dan. Șahul dat lui Ciolacu
Cancan.ro
Alexia Eram, mesaj suburban după ce Mario Fresh i-a dedicat o piesă. N-a mai rezistat El și-a pus cenușă în cap, ea l-a făcut praf
Ce se întâmplă doctore
Mâncarea ultra-procesată, extrem de dăunătoare pentru organism. Cu cât ne scurtează viaţa un hotdog
observatornews.ro
Câţi bani face o tânără ca livrator de pizza în SUA. A renunţat la jobul în televiziune pentru 4 dolari în plus şi bacşiş 
StirileKanalD
Carambol în Mehedinți! Patru oameni au ajuns la spital după ce trei mașini s-au ciocnit violent
KanalD
Pensiile se vor majora până de Revelion! 100.000 de pensionari din 3 categorii vor primi mai mulți bani în următoarele săptămâni
Ciao.ro
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Promotor.ro
Motocicletele și ATV-urile, interzise. Ce oraș din România a luat decizia?
Mediafax.ro
Exclusiv ZF. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2024
Descopera.ro
Sclava ROMÂNCĂ, salvată de un mare explorator britanic! A iubit-o enorm
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat oficial
Evz.ro
Se scumpesc divorțurile și căsătoriile. Taxe uriașe din 2025
A1
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Stirile Kanal D
Turist mort în apropierea Vârfului Leaota. A fost surprins de viscol, iar căzătura pe zăpadă i-a fost fatală
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"
RadioImpuls
Sandra N. a ajuns la spital după un grav accident: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bubulina primește un mesaj de la Bulă: - Am fost răpit de extratereștri!
Descopera.ro
A fost descoperită originea unor explozii radio care se tot repetă în spațiul cosmic