Prima pagină » Social » Cum s-a transformat Institutul de Expertiză Medicală în spital suport COVID-19: „Nu avem tratament de specialitate și echipamente de protecție!” Acuzațiile medicilor + reacția conducerii (EXCLUSIV)

Cum s-a transformat Institutul de Expertiză Medicală în spital suport COVID-19: „Nu avem tratament de specialitate și echipamente de protecție!” Acuzațiile medicilor + reacția conducerii (EXCLUSIV)

Cum s-a transformat Institutul de Expertiză Medicală în spital suport COVID-19: „Nu avem tratament de specialitate și echipamente de protecție!” Acuzațiile medicilor + reacția conducerii (EXCLUSIV)

Cadrele medicale din cadrul Institutului National de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacității de Muncă acuză că instituția a fost transformată în unitate suport COVID. Aceștia arătă cu degetul către conducerea instituției și acuză un comportament abuziv și discriminatoriu din partea acesteia.

Surse medicale au declarat pentru GÂNDUL.RO că în prezent activitatea din cadrul Institutului de Expertiză Medicală București, instituție aflată în subordinea Casei Naționale de Pensii Publice, este blocată. Aceleași surse susțin că personalul medical nu a fost anunțat și nu dispune de calificarea necesară îngrijirii pacienților cu COVID-19.

„Întregul institut a fost transformat în suport Covid. Medicii se ceartă cu managerul. Am fost transformați în spital suport Covid, fără să fim anunțați, fără a avea pregătirea, infrastructura și modalitățiile de protecție. Nu avem tratament de specialitate și echipamente de protecție. Personalul medical din Institut nu are rol curativ, deci nu poate trata, monitoriza astfel de placienți. Plus că nu există specialiști în ATI, boli infecțioase, pneumologi! În prezent, încă sunt internați pacienții specifici institutului. Conducerea are un comportament abuziv, dictatorial și discriminatoriu. Acum, întregul personal medical este forțat să se mute în ambulatoriu fără a respectat distanțarea fizică”, au declarat surse medicale pentru GÂNDUL.ro.

Ce spune conducerea INEMRCM

Reporterii noștri au contactat Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă care ne-a direcționat către Casa Națională de Pensii Publice. Într-un răspuns pentru GÂNDUL.ro, Casa de Pensii Publice  a precizat că INEMRCM a fost desemnat ca Spital Suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul  SARS-COV-2.

În ceea ce privește acuzațiile cadrelor medicale, „ sunt interpretări personale ale unor salariați. Conducerea Institutului a adus la cunoștința angajaților toate aspectele ce țin de modificarea obiectului activității instituției pe perioada imediat următoare, chiar din data de 23.07.2020, data emiterii ordinului”.

Redăm integral precizările referitoare la transformarea INEMRCM în spital suport COVID-19:

„Institutul Național de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă (INEMRCM) a fost desemnat ca Spital Suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul  SARS-COV-2 în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr.1322/23.07.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr.655 din data de 24.07.2020.

Începând cu data de 24.07.2020, conducerea instituției împreună cu șefii structurilor din cadrul INEMRCM au analizat și stabilit o serie de aspecte interne organizatorice de natură să asigure implementarea Ordinului mai sus invocat.

Având în vedere specificul activității Institutului, constând în evaluarea capacității de muncă și stabilirea incapacității adaptative a persoanelor cu deficiențe datorate unor boli obișnuite, accidente obișnuite, boli profesionale și accidente de muncă, evaluări realizate în baza examinărilor medicale, a explorărilor funcționale, a investigațiilor de laborator, a investigațiilor sociale precum și serviciilor medicale privind recuperarea capacității de muncă, organizarea activității în vederea preluării pacienților COVID-19 presupune o schimbare radicală ce necesită timp și resurse financiare.

Stocurile de echipamente de protecție și materiale sanitare au fost concepute și achiziționate pentru realizarea activității curente, în condițiile epidemiologice anterioare acestui moment; de aceea acestea vor trebui considerabil suplimentate.

De asemenea, în vederea asigurării asistenței medicale a pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, Planul de Măsuri din Ordinul Ministrului Sănătății NR.555/2020, punctul II, litera C, prevede:

Caracteristici şi măsuri la nivelul spitalelor-suport:

  • vor externa/transfera toţi pacienţii internaţi către alte spitale şi vor rămâne în expectativă;
  • vor asigura tratamentul patologiilor asociate pentru pacienţii suspecţi COVID-19 sau COVID-19 pozitivi, forme uşoare şi medii, precum şi cazuri grave în cazul existenţei unei/unui secţii/compartiment ATI dotate/dotat cu ventilatoare mecanice;
  • vor asigura circuite separate pentru pacienţii suspecţi COVID-19 până la confirmarea prin testare;
  • pot împrumuta ventilatoare de la spitalele non-COVID-19, pot detaşa/delega personal medical necesar din alte unităţi sanitare cu paturi, inclusiv medic infecţionist pentru consulturi interdisciplinare;
  • pot achiziţiona şi administra tratament anti-COVID-19 pacienţilor confirmaţi pozitiv în baza unui protocol terapeutic elaborat de un medic infecţionist;
  • îşi creează stoc de medicamente utilizate în tratamentul COVID-19;
  • vor fi introduse în lista de unităţi sanitare prioritare pentru aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente prin C.N. UNIFARM – S.A., MS, IGSU-DSU;
  • îşi asigură echipamente de protecţie pentru personalul medical şi îl utilizează conform metodologiei INSP.”

În acest context, conducerea INEMRCM a solicitat avizul DSP, obligatoriu conform Ordinului menționat și a trecut la reconfigurarea circuitelor epidemiologice și totodată la relocarea unor cabinete medicale.

Totodată trebuie subliniat faptul că va trebui să se asigure permanența 24 de ore din 24 atât a personalului medical, medical auxiliar, cât și a unor categorii de personal de suport (registratori medicali, infirmiere, centrală telefonică, laborator de analize medicale, serviciul de radiologie, etc).

Conducerea institutului consideră că tipul de îngrijiri medicale necesare pacienților suspecți COVID-19 sau COVID-19 pozitivi, asimptomatici și forme ușoare, nu sunt de natură să depășească competențele profesionale ale oricărui cadru medical.

Cu privire la aspectele semnalate de dumneavoastră, vă comunicăm că sunt interpretări personale ale unor salariați. Conducerea Institutului a adus la cunoștința angajaților toate aspectele ce țin de modificarea obiectului activității instituției pe perioada imediat următoare, chiar din data de 23.07.2020, data emiterii ordinului”, potrivit răspunsului CNPP pentru GÂNDUL.RO.

 

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și