Cum se calculează PENSIA pentru românii care au lucrat și în străinătate. Explicații importante date de Casa de Pensii
Milioane de români au lucrat și în străinătate înainte de a se întoarce în țară pentru depunerea dosarului de pensionare. Mulți vor să știe acum ce au de făcut pentru a beneficia și de pe urma muncii întreprinse peste hotare.
Casa de Pensii vine cu explicații importante și un anunț care îi vizează pe toți cei din această categorie.
Cum se calculează pensia pentru românii care au munci și în străinătate
Punctual, Casa Națională de Pensii Publice a explicat ce se întâmplă cu cei care vor să iasă la pensie și au vechime în străinătate.
După cum bine se știe, persoanele care au lucrat în străinătate beneficiază de o pensie comunitară. Cu alte cuvinte, perioada muncită peste hotare va fi luată în calcul indiferent de țara în care se va ieși la pensie. Adică, dacă s-au stabilit într-un alt stat, românii care au lucrat afară vor încasa pensie de acolo, iar cei care se întorc acasă, vor lua pensie din România.
Director al Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu explică în ce anume constă procedura.
„Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru” – Maria Luiza Socol Florescu, director al Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice
Respectiva instituție va fi cea care va întreprinde demersul către autoritățile competente din toate statele membre implicate în procesul de calcul al pensiei.
Mai departe, fiecare instituție va efectua un calcul propriu al drepturilor de pensie, acordând ceea ce se numește o pensie comunitară.
„Să spunem că o persoană are stagiul minim de cotizare în România de 15 ani. Îi fac un calcul al pensiei naționale și îi mai fac un calcul al pensiei comunitare stabilită conform principiului pro rata temporis. Se efectuează în două etape. Îi stabilesc o pensie teoretică luând în considerare toate perioadele de asigurare realizate în toată statele membre (un punctaj teoretic care se înmulțește cu raportul dintre perioada lucrată în România și cea lucrată în alte state)”, a mai spus Maria Luiza Socol Florescu, potrivit Antena 3.
Calcularea pensiei se face după un algoritm care oferă posibilitatea să i se stabilească persoanei în cauză o parte din pensie care i-ar reveni pentru cât a lucrat efectiv în România.
„Nu iau în considerare contribuțiile achitate la bugetul de asigurări sociale al altui stat. Eu iau în considerare doar contribuțiile achitate în România și creditez perioadele din străinătate cu o valoare medie realizată în România”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu.