Ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că autoritățile estimează la aproximativ 1,8 milioane, din totalul de 2,9 milioane, numărul elevilor și preșcolarilor care vor reveni în băncile școlilor începând de luni, 8 noiembrie, la finalul vacanței suplimentare impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Consiliile de administrație ale școlilor sunt așteptate să se reunească vineri pentru a decide dacă școlile se deschid fizic sau nu, în funcție de rata de vaccinare anunțată de responsabilii din zona sanitară, dar și în funcție de votul părinților. Este nevoie ca cel puțin 60% din personal să dețină dovezi ale vaccinării pentru ca orele să se țină cu prezență fizică.
Ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că ordinul care prevede modul în care încep cursurile peste trei zile, respectiv pe 8 noiembrie, este pregătit pentru semnare. „Școala va începe pentru toți elevii și copiii din grădinițe în data de 8 noiembrie, și în învățământul de stat, și privat. Este în curs de derulare ședinta Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se propune modificarea ordinului Ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens. În foarte scurt timp va fi validată hotărârea la nivelul CNSU, ordinul va fi semnat de cei doi miniștri și va fi trimis spre Monitorul Oficial în vederea publicării, astăzi, cât mai curând posibil”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Educației, după ce președintele Klaus Iohannis anunțase cum se vor relua cursurile.
După conferința ministrului CNSU a anunțat că a adoptat Hotărârea numărul 99 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.
Publicarea ordinului este necesară pentru ca, pe parcursul zilei de vineri, să poată fi organizate ședințele consiliilor de administrație din fiecare școală și grădiniță pentru a lua deciziile formale de funcționare începând de luni și să fie anunțați elevii și preșcolarii.
„Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe, care va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean, respectiv al municipiului București. În situația în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme de resursă umană – am dat exemplul unui număr semnificativ de profesori carantinați sau infectați – sau probleme de infrastructură, va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul școlii să se trimită o cerere (…) pentru ca școala să rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%”, a declarat ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu i-a îndemnat astfel pe părinți să își exprime punctul de vedere în cadrul consiliilor de administrație pentru reluarea cursurilor online sau în format fizic.
Potrivit raportărilor de la finalul săptămânii trecute citate de ministru, rata de vaccinare de peste 60% exista în 54% din școlile și grădinițele din România, publice și private.
„În ședințele de astăzi se va actualiza această rată de vaccinare, în unele situațiui ea a prescut, e posibil să fie trecut pragul, și aceste lucruri urmează să fie actualizate săptămânal, ziua de vineri fiind ziua de referință cu privire la rata de vaccinare. Când se va depăși pragul de 60% acea unitate de învățământ va intra în regim de prezență fizică. Dacă apar cazuri de infectare, rămân regulile cunoscute – un caz de infectare într-o clasă generează suspendarea prezenței fizice a întregii clase automat, iar mai mult de jumătate din numărul de clase, număr infectări, generează suspendarea prezenței fizice la nivelul întregii școli pentru a preveni apariția de focare”, a spus Sorin Cîmpeanu.
La nivelul sistemului românesc de învățământ, inclusiv universitar, peste 70% din personal este vaccinat, a spus ministrul, inclusiv personal nedidactic și auxiliar. Potrivit ministrului, s-a luat în considerare rata de vaccinare la nivelul intregului personal, pentru că elevii interacționează nu doar cu profesorii și învățătorii, ci și îngrijitoare și alte categorii. Rata de vaccinare va fi criteriul aplicabil in toate școlile si gradinitele, de stat și private, cu excepția școlilor speciale.
În București există o rată de vaccinare de aproape 80%, în Ilfov de peste 80%. În Cluj, Constanța, alte județe, aceasta este apreciată ca fiind mare, și există doar 12 județe în care la nivel județean este sub 60%, a spus Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, în București, 69% din școli aveau, vineri, rata de vaccinare de peste 60%, datele vor fi actualizate vineri. „Sunt convins că în această săptămână s-au adăugat suficient de mulți colegi vaccinați încât să spunem că în București avem peste 70% rata de vaccinare”, a spus Sorin Cîmpeanu. Este vorba de 441 de școli și grădinițe, publice și private. Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi grădinițele, urmate de școile gimnaziale. Personalul didactic este vaccinat în proporție mai mare decât cel auxiliar și nedidactic.
Întrebat dacă nu e discriminatoriu pentru elevi să depindă de vaccinarea profesorilor, ministrul Educației a declarat: „O astfel de modalitate îi va responsabiliza și pe acei colegi ai noștri să ia decizia de a se vaccina. Sunt convins că toți profesorii sunt interesați de educația elevilor, că toți înțeleg că prezența fizică este un element esențial pentru o educație de calitate șisunt convins că vor face efortul de a se gândi încă o dată dacă se vaccinează, vor lua această decizie în interesul elevilor la care știu foarte bine că cei mai mulți profesori țin”.
Numărul persoanelor vaccinate, în valoare absolută, în învățământ este mai mare decât în orice alt domeniu, inclusiv sanitar, a spus ministrul.
El s-a declarat impresionat de evoluția numărului elevilor, 8.000 în fiecare zi în ultimele zile, respectiv 355.000 elevi vaccinați cu cel puțin o doză, 30% din totalul celor eligibili, de peste 12 ani.
Ministrul a vorbit și despre calendarul achiziției testelor de salivă, care de săptămâna următoare ar putea ajunge în școli, procedura este încă nefinalizată de Ministerul Sănătății, nu s-a decis dacă vor fi obligatorii sau nu.
Ministrul a anunțat și reducerea numărului de note și de teze pentru încheierea mediilor.
Calendarul anului școlar a fost modificat pentru compensarea săptămânilor de vacanță suplimentară. Vacanța oficială începe în 23 decembrie, iar compensarea se face în 3-10 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu, pentru a doua săptămână renunțându-se la Școala Altfel, iar pentru cei din primar, doar din Școala Altfel.
CNSU a făcut publică hotârârea adoptată, care va sta la baza ordinului comun:
HOTĂRÂRE nr. 99 din 05.11.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19
„Având în vedere propunerea Ministerului Educației referitoare la stabilirea condițiilor în care este permisă participarea fizică a elevilor la cursuri,
luând în considerare analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generată de virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul României la data de 03.11.2021, realizată la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică,
în contextul necesității menținerii condițiilor de desfășurare a activităților didactice care să permită asimilarea și aprofundarea cunoștințelor, concomitent cu realizarea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență,
în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,
Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art.1 – Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:
a)desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
b)desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;
c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.
Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.
Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.”
Conform proiectului de ordin comun:
„Art. 31 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.
(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.
(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit hotărârea privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratului școlar
(4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin hotărârea consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratului școlar, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).
(5) Hotărârea prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar.
(6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021, cu prezența fizică.